Пентагонът: КНДР и Иран не могат да ударят САЩ

31Американският министър на отбраната Чък Хейгъл заяви в долната палата на Конгреса тези дни, че нито КНДР, нито Иран имат възможност да нанесат ракетен удар по САЩ

На слушанията Хейгъл заяви, че Пентагонът няма да разполага допълнителни ракети на ПРО на САЩ, защото те няма как да решат конкретни бойни задачи, предадоха руските медии.
На въпрос, имат ли сега Пхенян и Техеран възможност да нанесат ракетен удар по САЩ – ядрен или друг, Хейгъл и генерал Мартин Демпси отговорили отрицателно, макар и с уговорики по повод ненадеждната информация за ракетно-ядрените прогреми и намерения на Иран и Северна Корея. „Не мисля, че в настоящия момент някоя от тези страни имат подобен потенциал“, – казал Хейгъл.

Припомняме, че тъкмо със заплахата от страна на Иран и КНДР Вашингтон мотивира разгръщането на своята ПРО. Руската страна още отначалото на проблема доказваше, че Техеран и Пхенян не притежават оръжие, способно да заплаши районите, които уж защитава американската ПРО.

През март САЩ обяви за намерението си да се откаже от разполагането в Полша на допълнителен тип ракети-прихващачи в рамките на ЕВроПРО, а босле обяви за голяма програма за засилване на американската противоракетна отбрана до 2017 г. във връзка със заплахата от КНДР. Същият този Хайгъл заяви тогава, че планира разполагането на допълнителни ракети-прихващачи и радари в Аляска.

Коментирайки горните изявления, главата на комитета по международна дейност в руската Дума Алексей Пушков отбеляза: „Ние дълго твърдяхме, че е странно да се бориш със „севернокорейска заплаха“, разполагайки ПРО в Полша и Чехия. Сега САЩ фактически признаха, че Русия е била права, а Америка ни е заблуждавала“.
Струва си да се отбележи, че противоракети бяха разположени в Аляска и Калифорния още през първата половина на 2000-та година, по време на първия етап от създаване на системата на ПРО.

Москва смята, че при пълното разгръщане на ПРО САЩ ще заплашват стратегическия потенциал на Русия. Вашингтон категорично отрича, че насочеността на ПРО е против Русия, но не искат да дадат съответните юридически гаранции, които настоятелно иска рускатаа страна.

От засилването на американската ПРО в тихоокеанския регион не е доволен и Китай, който смята, че системата е насочене именно срещу него. По-рано Пентагонът обяви за пренасяне центъра на тежестта на голямата политика в този регион.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s