Скандална изложба с човешки трупове организират в София

the_yoga_lady-converted1В София тече подготовката и рекламната кампания на скандалната изложба „Човешкото тяло – разкрито и реално“ на д-р Гюнтер Фон Хагенс, придобил световна слава покрай опитите си да превърне тленни останки на мъртъвци в музейни и изложбени експонати.

7_fIAlFfrqwВ открития наскоро сайт http://www.bodies.bg се рекламира представянето на „колекцията“ от човешки трупове на третия етаж на ЦУМ през 2013 г. Макар да не е обявена окончателна дата за откриването, по неофициална информация това ще се случи в края на април тази година.

176813-gunther-von-hagensТруповете в изложбата на д-р Фон Хагенс са реални човешки останки, обработени с т. нар. метод на пластинацията – процес, при който се спира процеса на гниене на мъртвото тяло, а течностите в него се заместват с полимерни химични съединения. 1204671329_21204671332_4Обработените тела са разчленени, с отстранена кожа, с извадени на показ вътрешности – в изложбата присъства например трупът на млада бременна жена с разтворена утроба, в която се вижда и мъртвото дете, както и много други „експонати“, в които труповете са „манипулрани“ с претенцията за „образователни цели“ и „артистичност“.

1204671337_81204755510_3media.media.47d80bbf-c7d7-4f75-aa77-38a5099b9189.normalized.jpegphoto_1plastinat-023plastinate_body_close_up_184x193ADDING RESTRICTIONS - A visitor looks atСпоред юристи подобно отношение към човешките останки е в нарушение на българското законодателство и по-специално на Закона за здравето (чл. 208). За повече информация виж например статията на Стоян Ставру „Какво представляват пластинатите?“.

През 2005 г. в-к Култура и Православие.БГ публикуваха статията на Пламен Сивов „Пластинатора и нашият лабиринт“, която разглеждаше моралните и християнските аспекти на „изкуството“ на Фон Хагенс. Осем години по-късно изложбата вече е в България и този факт е сериозен повод Българската православна църква да излезе с ясно становище и послание към вярващите както по отношение на недопустимостта на тази гавра с човешките останки от християнска гледна точка, така и с юридически коментар относно правната недопустимост на подобни прояви у нас.
Източник: Православие

8 отговора на “Скандална изложба с човешки трупове организират в София

 1. Би ли ми казал някой изложбата открита ли е вече и къде и докога точно се провежда моля? Благодаря!

 2. От образователна гледна точка тази изложба е пълен идиотизъм. За да се образова човек по анатомия, /доколкото виждам само за такава образованост може да става въпрос/, има много информация, включително и нагледна, а за студентите, изучаващи медицина, си има дисекционни зали. За тях го изисква образованието и така е навсякъде по света. Не виждам нещо хубаво в такова изкуство, а само морален упадък на човешката нация. И не виждам какво общо има това, че въпросната изложба вече я е имало в Италия и още някъде. Та Италия в какво може да ми я давате за пример. Дали в безкрайните гей-скандали във Ватикана /ставаше въпрос по-горе за католическата църква, която една секта ООД от преди 1000 години, обслужваща мафията със своята банка, покровителстваща педофилията и хомосексуализма/ или безбройните свободни връзки на Берлускони – пример за това какви трябва да са първите мъже в държавата. Е, нашите, разбира се, може да си съперничат с него по тази линия…… В едно изкуство трябва да има красота, хуманизъм, любов към човека и природата. В тази не виждам такова нещо. Много се говори се европейски ценности. Може ли някой да ми обясни в какво се изразяват те /педофилия, хомосексуални бракове, честване на вещерския Хелуин и т.н и т.н. А като добавим и наскоро излязлата Европейска директива децата от 4-годишна възраст да имат сексуално обучение, всичко си идва на място. Само дето, за съжаление, голямата част от обществото това не го разбира и смята ненормалните неща за нормални. Внушенията, правени от медиите, финансирани от определени финансови кръгове в продължение на десетилетия, дават своите плодове. Бихте ли ми обяснили защо в европейската конституция няма и една дума за християнството?! Това не е ли странно?!
  Тази изложба трябва да бъде забранена. Българският патриарх, ако е на място, трябва да забрани това да се случи в България.

 3. Гледала съм филм за тази изложба и там обясняват как хората приживе си заявяват желание да ги включат в изложбата когато им дойде времето.

 4. Само дето този, който е писал статията е крайно не информиран и намирам за смешно, че дори не е изчел цялата страница в wikipedia по въпроса… Тази изложба не е на Хагенс а на Premier Exhibitions, които той е съдил защото в изложбата е имало тела в същите пози като в неговата изложба „Body Worlds“. Като цяло информацията в статията е грешна и това е страшно несериозно.

 5. От образователна гледна точка, нещо такова е безценно. Българската православна църква може да се поинтересува как иконописците са се образовали в древността, когато не е имало дебели книги по анатомия и да преосмислят становището си.

 6. Просто е съвсем нормално – изкуствените хора да се радват на изкуствено изкуство !

 7. Мисля, че идеята на статията е да бъде информативна, а не манипулативна или греша? Излагането на лична позиция в случая е абсолютно неприемливо. Работата на Хагенс е призната от светновни и уважавани специалисти, както и е отречена от много, което не е я прави по-малко интересна и уникална. Всеки има собствена гледна точка за изкуство, красота и прекрачване на границата. Аз лично видях изложбата в Италия. Всеки е наясно с факта, че католическата църква има доста по-голяма власт от православната, но въпреки това изложбата се състоя.
  Не подценявайте изкуството на някой, само защото е непривмливо и недопустимо за вас!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s