Скандално! Миро Найденов: подслушването е тотално, „Цветанов, ти си го правил!“ (интервюто от бТВ)

min.-NaydenovЕкс земеделският шеф твърди, че е бил подслушван абсолютно тотално от години, сега е пуснат за жертва

Тази сутрин по бТВ бившият земеделски министър Мирослав Найденов взриви обществеността казвайки, че е бил тотално подслушван. Найденов отправи апел към Цветан Цветанов да си подаде оставката.

Част от интревюто

Водещ: Дълго време пазехте мълчание. Решихте да проговорите. Защо и ще коментираме и детайлите по вашето обвинение?

Мирослав Найденов: Анонсът ви прозвуча така, като че ли някакъв шеф на мафията е решил да проговори…
Защо точно днес? Защото онзи ден видях в едно предаване по друга телевизия, ще го спомена директно, в „Господари на ефира” видях, че по време на предаване на ваши колеги „Лице в лице” се чува команда в слушалката да не се коментира този случай.

Водеща: На въпрос зададен за делата срещу вас на заместник-главния прокурор Борислав Сарафов?

Мирослав Найденов: Точно така. И това разбира се остави впечатление у зрителите и в мен самия, че има вид цензура. И тъй като аз самия по никакъв начин не съм организирал подобна цензура, знаете че когато…

Водещ: Само да уточним и вие ще продължите. Беше дадено обяснение по случая – творческо различие между водещия и продуцента. Продуцентът смята, че въпросният събеседник незанимавайки се пряко с това дело, няма какво да отговори. Но така или иначе въпросът беше зададен, защото водещият взема последното решение какво прозвучава в ефир, защото водещият стои с физиономията си и водещият решава последно. Продължете.

Мирослав Найденов: Но тъй като остана впечатлението, че все пак има някаква цензура, аз затова идвам точно при вас, това е най-гледаният ефир.

Водещ: Там се твърди, че има СРС-та срещу вас, че дълго време сте били подслушван, и че обвиненията не са просто на някакви свидетелски показания, а на подслушване. Вие в тези периоди, като че ли знаехте и сте го казвали в наш ефир, че сте наясно, че Калина Илиева е накичена с микрофони и т.н. Знаехте ли, че сте подслушван и кога разбрахте?

Мирослав Найденов: Аз усещах, че съм подслушван, тъй като имаше определени ситуации, които подсказваха подобно нещо…

Водеща: Т.е. вие ни казвате, че смятате, че сте подслушван незаконно от МВР?

Мирослав Найденов: Категорично. И не само аз, и разбира се за дълъг период от време, но ако позволите нека да изчистя нещата с това досъдебно производство срещу мен. Това досъдебно производство е стартирало в края на 2009 г., т.е. в началото на мандата на ГЕРБ и представете си, то е продължавало, за да бъде активирано или по-скоро е държано в някаква ситуация, за да се позволи да бъде активирано в началото на предизборната кампания. Самите обвинения няма да ги коментирам. За мен са доста странни, да не кажа комични. Обвиняват ме, първо, в намерение за даване на подкуп, не за даване, а за намерение за даване на подкуп и то към мой подчинен, и то за връщане на ДДС. Аз мисля, че вашите зрители са достатъчно интелигентни, за да знаят, че ДДС-то в тази държава не се връща от Министерство на земеделието. И след като съм предложил, разбира се това намерение за даване на подкуп, т.е. не самия подкуп, на по-късен етап съм разбрал примерно, че този основен свидетел е дал показания, аз съм го принудил да си ги промени…

Водещ: С предварително написан текст, подписан от него.

Мирослав Найденов: …да, това е обвинението и това е второто, всъщност обвинение. А третото е още по-абсурдно обвинение, че в миналото аз и депутати, които незнам кои точно са депутатите сме оказвали влияние за решаване на обществена поръчка в полза на определена фирма, която виждате ли загубила търга за обществената поръчка. Така че…

Водещ: Защо три години е стояло в чекмедже? От 2009 г. срещу неизвестен извършител?

Мирослав Найденов: Сега, срещу неизвестен извършител и най-важното е другото странно, което ще ви кажа, което стана факт отпреди няколко дена, а то всъщност ще даде отговор на въпросите, които задаваме. Държано е, за да може да бъде активирано в точно определен момент.

Водещ: От кого е държано?

Мирослав Найденов: Различни са хипотезите, тъй като чисто практически и опозицията беше тази в лицето на БСП, която извади делото. А тук веднага ще отворя скоба. Никой не провери как това дело, което по същество е секретно, то се води от Специализираното звено в прокуратурата, се оказва в ръцете на някой, който може свободно да го чете? Така че преките изпълнители на тази поръка са те.

Водеща: Поръчка?

Мирослав Найденов: Поръчка, естествено. Поръчка, за да бъда дискредитиран и това е начин да бъде дискредитиран политик. Категорично реализиран.
…Материалите са изключително важни, те са съпътствани и с аудиозапис, на който аудиозапис е видно, че – сега тук, линията да не мина все пак, да не издам някаква тайна, но на записа е видно, че срещу мен се прави опит да бъда набеден…

Водещ: Казвали сте, че Калина Илиева, че е ясно, че е окичена с микрофони.

Мирослав Найденов: Опитът от страна на Калина Илиева срещу свой подчинен, тъй като е бил многократен опитът, той решава да я запише и я записва…

Водещ: Светослав Симеонов?

Мирослав Найденов: Не е Светослав Симеонов, но нека да не влизаме в подробности. Просто това са свидетели по делото и нямам право да ги коментирам. Той я записва, дойде със записа при мен. Прослушах записа, на момента веднага информирах премиера Борисов. По негово разпореждане информирах главния прокурор Борис Велчев тогава и шефът на ДАНС Цветлин Йовчев. Като на последните двама им оставих и копие от диска. И аз смятах, че е започнала проверка за опит да бъде набеден, дискредитиран министър.

Водещ: Това доказва, че тя говори с някого да бъде свидетел срещу вас и да ви набеди? И вие сте го дали това доказателство и премиерът е бил наясно и прокуратурата?

Мирослав Найденов: Точно така. Премиерът му докладвах, защото все пак става въпрос за негов министър, а на органите, на които той смяташе и аз смятах, че трябва да се обърнем – това са прокуратурата в лицето на бившия главен прокурор, т.е. на най-високо ниво и в лицето на бившия шеф на ДАНС, отново на най-високо ниво.

Водещ: Кой е скрил записа, защото сега излиза от вас?

Мирослав Найденов: Аз си мисля, че прокурорите по делото ще трябва да ги питат тях – как и по какъв начин, и защо най-важното, тези материали не са прикрепени по това дело? Защото тук става ясно за опит за набеждаване на министър.

Водеща: Защо й е било на Калина Илиева да прави всичко това?

Мирослав Найденов: Калина Илиева стана с измама шеф на фонд „Земеделие”, при кризисна ситуация с отстраняването на министър, първият който щеше да му бъде предложено да стане министър е тя. Т.е. по всяка вероятност ние щяхме да си имаме не само директор на фонд „Земеделие” с фалшива диплома, ако това беше успяло, по всяка вероятност и министър…
… Цветанов също знаеше. Знаеше и Цветанов, знаеше цялото висше държавно ръководство. И аз не мога да повярвам, че след като всички са знаели, след като аз съм го предал лично и съм разговарял по тази тема, по тази тема няма абсолютно никакво движение и материалите…

Водещ: Тогава каква е била целта?

Мирослав Найденов: …вижте, много въпроси има, на които трябва да отговарят. Разбира се аз, за себе си имам отговори.

Водеща: Какви са?

Мирослав Найденов: Сигурно е било нужно това дело да бъде по някакъв начин да бъде държано активно…

Водещ: И вие да бъдете държан по този начин?

Мирослав Найденов: …точно така. И аз да бъде държан по този начин, за да може то да бъде активирано в точно определен момент и това нещо да послужи за дискредитирането на политик като мен…

Водеща: Кой го активира преди един месец?…

Мирослав Найденов: Моят прочит е, че практически го направи опозицията, тя има интерес от това. Но смятам, че те нямаха властовите механизми, нямаха възможността да го държат, първо. Второ, да го извадят. Защото то е извадено.

Водещ: Кой го държеше и кой го извади?

Мирослав Найденов: Някой от властта, някой, който има по-голяма власт от мен. Значи, по-голяма власт от министрите имат вицепремиери, премиери, президент, шеф на Народно събрание. Някой, който е над мен. Би могъл да има тази възможност, тази власт, за да може да държи това нещо, да го извади в определения момент и да го активира.

Водещ: Говорим директно вече. Дайте, говорете директно, защото ситуацията ви е тежка.
Кой е този човек?

Мирослав Найденов: Тежки са думите, да. Аз нещо, което не съм доказал, едва ли ще прозвучи да го кажа директно. Но аз правя тази аналогия, продължавам и дълбоко си вярвам не само на базата на служебните, но и на личните ми отношения с премиера Борисов, че той няма нищо общо. Възможно е, изключвам практически, аз съм разговарял, така и мисля, че по отношение на подобни ситуации в държавата и с бившия председател на парламента, имал съм възможност да разговарям с президента, така че изключвам и тях и остава, кръгът се свива. Кръгът се свива до много тесен…

Водеща: До вицепремиерите.

Мирослав Найденов: …до вицепремиерите.

Водеща: В кадър в момента виждаме ли вицепремиера, който подозирате или не?

Мирослав Найденов: Значи имах сложни отношения с вицепремиера Дянков, но те не бяха лични, те бяха заради това, че аз настоявах да има повече средства за сектора и не смятам, ако трябва отново да продължа с моя прочит на нещата, не смятам, че Дянков е имал възможност да направи нещо подобно. Т.е. да влияе на прокуратура, на следствие, на служби.

Водеща: Остана един, господин Найденов.

Мирослав Найденов: Остана един, да. И все ми се ще той да ми отговори на тези въпроси. Защото последвалите действия след това, след като аз направих мъжката постъпка след привличането ми като обвиняем, отидох при премиера Борисов, разговарях с него и му казах аз се оттеглям незабавно. Смятам, че това е честно, смятам, че това е отговорна позиция. И смятам, че всеки на моето място трябва да направи нещо подобно. Т.е. когато има съмнения, когато бъдеш обвинен, та макар и за глупости, нали, трябва да излезеш от политиката.

Водещ: Обяснете вашия прочит, защото имаше въпрос в нашето студио от представител на ДСБ към Цветанов и той гласеше: Вие ли разписахте СРС-та за Мирослав Найденов? Той не отговори.

Мирослав Найденов: Незнам дали ги е разписал той. По принцип разписва министърът на вътрешните работи, би могъл да го замества по това време негов заместник. Незнам кой е подписал, за мен няма значение…
…Много мои приятели, включително много хора от ГЕРБ ме питат и казват, виж – ние всички смятаме, че ти го организираха твоите. За мен няма значение.

Водещ: Твоите, кои твоите?
Дайте да изговорим името на този или на тези хора.

Мирослав Найденов: Не, аз няма да го изговоря, аз мисля, че не е един…
…Политическото воайорство изкушава управляващите, изкушава този, който държи микрофона. За съжаление по нашите ширини това политическо воайорство се изражда в това да гледаме под завивките на хората и да събираме едни определени материали по отношение на политическите опоненти, по отношение на своите, ако щете, защото това винаги би могло да се използва. Правейки този поведенчески профил, защото това всъщност е целта, да се направи поведенчески профил…

Водещ: На вас в случая?

Мирослав Найденов: … на мен, на моите колеги, на политическите опоненти, нека само да довърша. За да могат да бъдат използвани тези профили във време. И винаги водещият мотив е следният – понеже на нас са ни го правили докато сме били в опозиция, ние сега трябва да го направим. И това се връща и продължава. За да не продължи, ние трябва да кажем баста. Някой трябва да излезе и в прав текст да каже царят е гол. И да каже на Цветанов – Цветанов, ти си го правил. Затова честното, политическо отговорното в момента е да слезеш от политическата сцена и ако можеш да изчистиш името си. Защото тези действия , правени в годините назад, продължавайки и до днес, ако днес не ги спрем, ще продължат стигайки до там, израждайки се в една народопсихопатия. Всеки втори българин, когато говори по телефона да казва това не е за по телефона….

Един отговор на “Скандално! Миро Найденов: подслушването е тотално, „Цветанов, ти си го правил!“ (интервюто от бТВ)

  1. „В политиката сега, пък и всякога… се иска интелект, въображение, сърце и силен дух, пророческа душа.
    И там, дето липсват тия качества, ние виждаме борби не за идеи, за планове, за принципи, а просто за лица, за място, за качване на гърба на другите чрез някой избор. И понеже това е важно, не се изтъква някой със своите качества, а със своите партийни принадлежности, с клиентите си, със свитата си. Не чухме да се критикуват, макар и най-остро, дори ако ще би да бъде гневно и страстно, идеи и политически концепции, а само тази музика ни се пее: ти си вагабонтин, аз съм честен“.
    професор Александър Балабанов, 1933г.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s