В САЩ откриха дневника на Алфред Розенберг

Alfred RosenbergВ личните записки на нацисткия престъпник има ценни сведения за действията на фашистите в Централна и Източна Европа, а също данни за началото на Холокоста.

Дневникът се състои от разхвърляните записки на Алфред Розенберг, които обхващат периода от пролетта на 1936 до зимата на 1944 г. Болшинството от записките са направени с трудночитаем почерк на разкъсани листове или на задната страна на официални бланки на Третия райх, отбелязва вестник Haaretz.

Обявяване откриването на дневника на нацисткия чиновник ще бъде направено тази седмица. Според предварителните данни, изявлението за откриването ще бъде подписано от Министерството на правосъдието на САЩ, Бюрото по имиграция и представители на Музея на холокоста.

5476199.jpeg„По предварителни данни, документът представлява значителна ценност за изследване историята на фашистка Германия и най-вече за изследване темата за холокоста. Повърхностното изследване позволява да предположим, че дневникът частично противоречи на съществуващите данни за някои направления във вътрешната политика на Третия райх, – се казва в предварителната оцента на документа от експерти от Вашингтон.

В дневникът на Розерберг се говори за политиката на Германия по отношение на окупираните територии в СССР. В най-близко време информацията ще бъде предадена на експертите.

Немският идеологог Алфред Розенберг е роден в Русия, в Прибалтика. Получава образованието си в Петровското реално училище, а по време на Пъвата световна война заживява в град Иваново-Вознесенск край Москва. През 1918 г. Розенберг завършва университета в Москва, след което бяга в Германия.

През 1920-те години Розенберг се увлича по мистицизма, става член на окултни общества и чрез тях се сближава с Хитлер. Розерберг е един от главните идеолози на нацизма и дълго верем е редактор на вестник „Фелкише Беобахтер“. Именно Розерберг, както казват, е автор на плана за „окончателното решаване на еврейския въпрос“, той е смятан за един от авторите на концлагерите на Холокоста.

В годините на Втората световна война Розенберг отговаря за изземането от евреите на културни ценности, тогава е и шеф на „Министерството на източните територи“, което управлява окупираните земи в СССР. Министерсвтото съществува до 1946 г. По време на падането на Третия райх Розенберг се опитва да се скрие, но е заловен от британците и е изправен пред трибунала в Нюрнберг. На 16 октомври 1946 г. е обесен.

Dead_alfredrosenberg

Дневникът на Алфред Розенберг изчезнал през 1946 г. Историците дълго време се опитвали да изяснят съдбата му. Според последните данни, дневникът на Розенберг е откраднат от американския прокурор в Нюрнбергския процес Робърт Кемпнер. След смъртта на Кемпнер в дома му били открити бумаги на нацисткия министър, но дневникът не бил сред тях.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s