Разобличителят на ЦРУ Едуард Сноудън ще остане в Хонконг, обещава нови сензации

snowden-66269688Бившият сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън, разказал на целия свят, че САЩ шпионират гражданите си, ще оспорва молбата на Америка за екстрадицията му. В интервю за хонконгския вестник South China Morning Post той обеща подробно да разкаже за целите на подсушването от страна на спецслужбите на САЩ.

Сноудън има намерение да се обърне към тамошния съд, за да оспорва молбата на САЩ за екстрадицията му. „Не съм нито предател, нито герой. Аз съм американец“, – каза той.

Разобличителят подчерта, че той не се крие в Китай от правосъдието, просто животът в тази страна му давал възможност да продължи да разкрива престъпните действия на американските власти. „Тези, които мислят, че съм сгрешил, избирайки Хонконг, не разбират намеренията ми. Аз смятам да помоля съда и народа на Хонконг да решат съдбата ми. Нямам причини да се съмнявам във вашата система“, – каза бившият сътрудник на ЦРУ на хонконгския вестник.

Мъжът напусна Хавай малко след „изтичането“ не секретната информация и под предлог, че е болен се прехвърли в Китай. Изборът на страната той мотивира с това, че не иска да живее в свят, в който всички негови думи и постъпки се записват.

В следващто си интервю Сноудън има намерение да разкаже за плановете си в близко бъдеще, за опасенията около собствения си живот и този на семейството си.

Бившият конгресмен-републиканец Рон Пол вече изказа предположение, че американските власти се опитват да ликвидират опасния разобличител с помощта на безпилотен самолет.

Струва си да припомним, че вестник The Guardian на 9 юни публикува данни за това, че американският мрежов оператор Verizon в продължение на три месеца е предавал на властите в САЩ данни за прозвъняванията на абонатите си. Друго издание, The Washington Post, разказа за съществуването на секретна програма ПРИЗМА, в рамките на която специалните служби получават достъп до данните на най-големите IT-компании, такива като Apple, Facebook, Google. Много от корпорациите, впрочем, побързаха да обявят своята непричастност към тази новина.

Едуард Сноудън  работи в ЦРУ и Агенцията за национална сигурност на САЩ от 2009 г., изпълнявайки договора си с американските спецслужби.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s