Журналистката Моника Гаджанова: Красимир Стефанов крие офшорките на Плевнелиев

Снимка: в. ГалерияМоника Гаджанова е разследваща журналистка, която работи в ТВ7. Заедно със свои колеги от в. „Телеграф“ тя разкрива аферата с офшорките на президента Росен Плевнелиев. Пред в. „Галерия“ Гаджанова разказа подробности и любопитни факти около разработката.

– Г-жо Гаджанова, откъде разбрахте за офшорките на президента?

– В 8 часа миналия вторник бях потърсена по телефона от мои колеги, които ми казаха, че в интернет е излязла информация за офшорни фирми на президента Плевнелиев. Тогава отидох бързо до телевизията, за да може да проверим данните и да ги включим в новинарската емисия. Разгледахме материалите, но си зададохме два въпроса. Какво доказваме с това, тъй като не е незаконно да имаш офшорни фирми, и дали нашата аудитория няма да ни отправи упрек, че изпълняваме поръчка.

– С какви документи разполагате?

– Едно факсимиле, което представлява кореспонденция между г-н Плевнелиев, в битието му на управител на фирма „Линднер Ирис Имобилен“, с възможности да управлява строителството на Бизнес парка в София. Той, в това си качество, е сключвал договори с офшорната фирма „Инокс“, а от факсимилето се вижда, че я и представлява. Така президентът се явява управител на „Линднер Ирис Имобилен“ и собственик на „Инокс“, която е бенефициент, получава поръчката за консултантски услуги. Освен това имаше и договор на „Българска инвестиционна банка“, която ще си строи сграда в Бизнес парка. Тя също плаща на „Инокс“ за консултантски услуги. Излиза, че Плевнелиев се явява и от името на купувача, и от това на продавача. Става въпрос за едни 421 000 долара, което означава, че към 140 000 долара са прехвърлени в Кипър.

– Как си обяснявате поведението на президента след разгласяването на скандала?

– Когато Плевнелиев раздаваше награди на културни дейци миналата седмица, ние очаквахме той да реагира и да каже, че е имал такива фирми и това не е незаконно, или пък да отрече. Той обаче не направи нищо. Беше много разстроен, видимо пребледнял. Това ме накара да мисля, че има нещо неизяснено.

Когато се върнах в телевизията, видях, че сме получили анонимно писмо в електронната поща, в което бе оставен телефон, на който да се обадим и да разберем дали документите ни са достоверни, или не са. Този човек се оказа бивш служител на президента и потвърди напълно нашата информация.

После получихме достъп до проверка на териториална данъчна дирекция „Средец“, която през 2000 г. прави ревизия на „Линднер Ирис Имобилен“ във връзка с претенциите на партньор на тази компания да ползва договора на България с Кипър за избягване на двойното данъчно облагане. Става въпрос за втора офшорка. Според документите тя е „Билингъм Дивелъпмънтс“. Така с тази ревизия получихме потвърждение, че споменатите лица съществуват и че „Билингъм“ и „Инокс“ са на един и същи адрес и се представляват от един човек – Джордж Киру. Освен това е установено и нарушение.

– Какво е нарушението?

– Данъчните смятат, че срещу договора с „Билингъм“ за консултантски услуги относно пазара на имоти в столицата реално Плевнелиев не е получил конкретен резултат. Не могат да представят документ, че човекът в Кипър си е свършил работата. Тогава данъчните излизат с предупреждение, че ако още веднъж фирмата предостави такива документи, това ще се счита за скрито разпределение на печалбата и ще се обложи в България. Тук въпросът е защо данъчните, след като са установили нарушение, са позволили тези пари да се обложат в Кипър, а не в България.

После получихме още един договор – на перлата в короната на „Линднер“ „Ирис Интернешънъл“. Фирма, в която е работила Вероника Плевнелиева. В един момент тази фирма също през „Инокс“, която се представлява от президента, сключва договор за 150 000 долара за пет години. Това вече ни накара да се замислим дали не става дума за практика и по този начин баварската фирма да изнася приходите си в офшорна зона.

– Имате ли данни за други фирми и договори?

– Нямаме документи за други трансфери.

– Каква е точно функцията на Вероника Плевнелиева в схемата?

– В момента тя е юрисконсулт в „Емпорики банк“, но не може да бъде намерена. Вероятно колежките й я прикриват. Но най-важното е дали президентът е зависим от някого. Има ли друг тази информация за офшорните фирми? Може ли да се каже, че ходовете му се управляват от някого?

Свързахме се с Йордан Бакалов, който е бивш председател на Комисията по национална сигурност в парламента. Той си спомни, че първата визита на Красимир Стефанов като шеф на НАП е била в Германия. Там е получил диск с информация за компании, които имат такава практика на ръба на закона. Според Бакалов сред тези фирми е и „Линднер“, но дискът е укрит.

– Излиза, че Красимир Стефанов държи ключа към загадката?

– Да, защото Бойко Борисов отрече да знае за офшорните фирми. Остава обаче въпросът получил ли е Красимир Стефанов, като шеф на НАП, този диск и къде е той? Впоследствие в. „Телеграф“ излезе с новината, че има достъп до Търговския регистър в Кипър, където е установено, че „Инокс“ съществува и през 2011 г. е прехвърлена като собственост на Вероника Плевнелиева.

Към този момент Плевнелиев е все още министър. Държавният глава твърди, че като политическо лице е бил прозрачен и че няма офшорни фирми в офшорни зони, в това число и в Кипър. Така Плевнелиев трябва да отговори през 2011 г. в качеството си на министър бил ли е собственик на „Инокс“ и прехвърлил ли я е на Вероника, или ако не е бил, кой го е направил. Управлявал ли е офшорка и какви пари са минавали през нея?

– Лична или принципна е битката ви с президента?

– Разбира се, че е принципна. Нашите политици трябва да имат морал, да не ни лъжат и когато им задаваме въпроси, да ни отговарят. Журналистите сме пренебрегвани от политиците. Те искат да избират въпросите, на които искат да отговарят, и да игнорират неудобните питания.

– Дадохте ли всичките документи на г-н Цацаров?

– Дадохме ги на двама депутати от комисията „Антикорупция“. Документите ще бъдат предоставени на Сметната палата и продължаваме разследването, няма да спираме.

– Имало ли е натиск към вас от страна на бизнес кръгове да спрете разследването?

– Не, лично към мен не е имало. За ръководството не знам, но то ми даде възможност да работя и да стигна докрай.

– Какви могат да бъдат последствията за Плевнелиев, ако всичко се докаже?

– В момента президентът може да бъде разследван само в случай на държавна измяна или ако три четвърти от депутатите гласуват за разследване по конкретен случай. Така че тук въпросът е повече морален. Сега на ход е президентът и той трябва да уважи желанието на хората да знаят истината. Не целим оставка на Плевнелиев. Това не е лична война, не е акт на отмъщение. Просто искаме да знаем истината.

Източник: в. Галерия

2 отговора на “Журналистката Моника Гаджанова: Красимир Стефанов крие офшорките на Плевнелиев

 1. много си настървен, приятелю! Кой те мотивира за това?
  Твоя глас наверно пропадна на изборите-така е при демокрацията-печели мнозинството гласували

 2. Какви офшорки са ви патили? Основният проблем сега е друг.

  Аз съм един от протестиращите. Гласувал съм. Искам ЕДНО ЕДИНСТВЕНО НЕЩО от управляващите:

  Да се каже истината за ГАФА с назначението на Пеевски за шеф на мегаструктурата ДАНС – кой е лобирал за него, КОИ СА КУКЛОВОДИТЕ и виновните за този ГАФ отговорно да си подадат ОСТАВКИТЕ.

  След ГАФА с Пеевски, граничащ с ПРЕДАТЕЛСТВО и ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА е НЕДОСТОЙНО, НЕПОЧТЕНО, НЕМОРАЛНО И НЕДОПУСТИМО да няма поета отговорност и поне една подадена лидерска (или премиерска) оставка.

  Как така ГАФ има, а поета ОТГОВОРНОСТ и подадена оставка НЯМА???

  В случай, че няма поета ПЕРСОНАЛНА отговорност И подадена ОСТАВКА, ще се наложи да си отидат всички управляващи ВКУПОМ.

  Ще смятам за чест и граждански дълг всеки ден от 18:30 да протестирам, докато няма поета отговорност И подадена ОСТАВКА за този ГАФ, както и цялата истина за него.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s