Египетската армия обяви ултиматум на Мурси

egypt_photoРъководството на Висшия съвет на въоръжените сили на Египет на 1 юли обяви ултиматум на всички политици в страната, съобщи Reuters.

„Светът днес“ смята, че на пръв поглед опозицията получи желаното, армията е готова да застане на нейна страна, макар изявлението на военните да е достатъчно деликатно.

В изявлението, прочетено по държавната телевизия, се казва, че на политическите сили в страната се дават 48 часа, за да „изпълнят исканията на египетския народ“. В противен случай военните обещаха да се намесят, за да предложат на страната и нейните жители „пътна карта за бъдещето“.

Според думите на генерал Абдел-Фатих ал-Сиси, масовите антиправителствени протести, продължаващи в Египет вече втори ден, са „безпрецедентно изразяване на народната воля“.

Той каза, че въоръжените сили не желаят да се намесват в политическата борба, но ще бъдат принудени да го направят, „за да защитят нацията“.

Както се очаква, в най-близко време към гражданите на страната ще се обърне президентът на Египет Мохамед Мурси, чиято оставка искат демонстрантите в Кайро и другите градове.

По-рано се съобщи, че представителите на опозицията са настояли Мурси да подаде оставката си до 17:00 часа във вторник. В противен случай те заплашват властта с общонационални акции на гражданско неподчинение, а също и с щурм към президентския дворец.

Припомняме, че в началото на 2011 г. тогавашният президент на Египет Хосни Мубарак, който се сблъска с аналогични протести против властта си, бе принуден да подаде оставката си тъкмо под натиска на генералитета в страната.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s