САЩ предлагали на Мурси сделка, за да съхрани властта

872Няколко часа преди военния преврат в Египет САЩ са предложили на президента Мухамед Мурси сделка, обещавайки му помощ, за да запази властта си, пише New York Times.

Съветници на сваления президент разказаха, че в последните часове на поста си държавният глава на Египет е общувал с министър на външните работи на една от арабските страни, който съобщил, че говори в качеството си на емисар на Вашингтон. Министърът попитал следното: съгласен ли е Мурси да бъде назначен нов министър-председател и да се сформира нов кабинет, които да вземат в свои ръце законодателните пълномощия, както и да замени избраните от Мурси губернатори на провинции в страната – това били условията, необходими на САЩ, за да окажат помощ на египетския лидер.

Според думите на съветниците, в този момент президентът Мурси се хванал за гърлото и дал да се разбере, че „по-скоро ще умре, отколкото да приеме подобни условия“.

След разговора на Мухамед Мурси с министъра на неназованата държава помощникът на египетския президент по външната политика Есам ел-Хадад се свързал с посланика на САЩ Ан Патерсън и със съветника на президента на САЩ по националната сигурност Сюзън Райс. Както се съобщава, по време на разговорите ел-Хадад бил предупреден за подготвяните военни действия за отстраняването на Мурси от властта, а помощникът на Мурси съобщил за липсата на готовност от страна на президента да направи компромис и да приеме условията на Щатите. Ел-Хадад отбелязал, че свалянето на Мурси ще се превърне в „катастрофа“ за Египет и целия арабски свят, защото народът „ще изгуби вяра в демокрацията“.

Както отбелязва New York Times. президентът Мурси до последно не вярвал, че ще бъде осъществен военен преврат и ще изгуби властта.

САЩ, на свой ред, категорично отричат намесата си в ситуацията в Египет. Това по-рано бе заявено от президента на САЩ Барак Обама и държавния секретар Джон Кери. „САЩ категорично отхвърлят лъжливите изявления, изказани от някои хора в Египет, че ние уж работим с определени политически партии, за да диктуваме политическите промени в Египет“, – се казва в изявлението на Белия дом.

Коментар около ситуацията в Египет направи и бившият президент на САЩ Джордж Буш-младжи. В интервю за телевизия АВС той заяви, че масовите вълнения в Египет, които доведоха до свалянето на президента Мурси от армията, са само етап от еволюцията на страната по пътя й към построяването на зрялата демокрация.

„Мисля, че станахме свидетелеви на еволюция. Демокрацията се нуждае от време, за да пусне корени. Погледнете САЩ. Държавата ни се нуждаеше от 100 години, за да се избави от робството. Демокрацията изисква търпение. Демокрацията изисква създаване на гражданско общество“, – каза бившият президент на САЩ.

Буш предположи, че демокрацията в Египет „в края на краищата ще укрепне“. Екс-президентът призова другите страни да помогнат на младото поколение в Египет „да разбере как да построи политическите си партии и да заеме подобаващото му се място в политическия процес“. Според думите на екс-президента, египтяните „неочаквано получили още един шанс“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s