Брадли Менинг: „Простете ми, че навредих на САЩ“

Bradley ManningИнформаторът на WikiLeaks Брадли Менинг в последната си дума по време на съдебния процес призна, че е нанесъл вреди на националната сигурност на САЩ.

Manning spared most serious charge, but guilty in 19 chargesСъдебният процес над редника от американската армия Брадли Менинг, който предаде 700 хиляди секретни документи на сайта WikiLeaks, встъпи във финалната си фаза. Военният съдия полковник Данис Линд поиска 25 години затвор за подсъдимия.

На 14 август Менинг получи правото на последна дума.

Менинг заяви: „Съжалявам, че с действияте си навредих на хората. Съжалявам за вредата, нанесена на САЩ. Съжалявам за неочакваните резултати от действията ми. Когато взех решение да действам, аз бях сигурен, че помагам на хората. Но последните три години ме научиха на много. Съжалявам, не мога да върна миналото и да поправя извършеното“.

US military Trial of Wikileaks' Manning ContinuesМенинг, редови американски войник от сухопътните сили на САЩ и аналитик във военното разузнаване, беше арестуван на 29 май 2010 година в американската военна база в Кувейт. Той предаде на WikiLeaks повече от 700 хиляди военни и дипломатически документи, а също видеофайлове от военната операция на САЩ в Ирак от 2009-2010 г. Това се превърна в най-голямото изтичане на секретна информация в историята на САЩ.

В изявлението си пред съда Менинг призна, че е трябвало да потърси законови пътища, за да привлече вниманието на обществеността към действията на американските военни в Ирак. Той помили съда да му даде шанс да остане полезен за обществото и каза, че мечтае да получи висше образование, за което му помагала работата във въоръжените сили на САЩ.

Manning not guilty of aiding enemy in Wikileaks caseПримиреният и извиняващ се тон на последните му думи преди произнасяне на присъдата забележимо се различават от рязките изявления, които той правеше в началото на съдебния процес през февруари. Тогава Менинг сподели за жестокостта и „кръвожадността“ на американските войски в Ирак и Афганистан.

Много наблюдатели оцениха изявлението на Менинг като косвено признание на вина. Целта на постъпката му била само една – да смегчи наказанието си. Независимо от това, че Менинг е оправдан по най-тежката точка – „оказване помощ на врага“, го заплашват до 90 години затвор по останалите 20 точки от обвинението.

Manning not guilty of aiding enemy in Wikileaks caseАдвокатите се опитват да смегчат наказанието, твърдейки, че Менинг е имал сериозни психологически проблеми, които се увеличили от тежките условия по време на войната в Ирак

На 14 август по време на процеса са изслушани свидетели, поканени от страна на защитата, в това число армейският психолог капитан Майкъл Уорсли, с когото Менинг се консултирал, когато бил аналитик във военното разузнаване.

Според специалиста, младият войник „се намира в състояние на извънредно силен психологически стрес“, заради своята нетрадиционна сексуална ориентацие и не е трябвало да се занимава със секретни документи. Но Менинг бил държан в разузнаването, защото имало недостиг на кадри.

Manning spared most serious charge, but guilty in 19 chargesДо подобен извод достига и друг военен психолог, капитанът от ВВС на САЩ Дейвид Молтън, който разговарял с Менинг повече от 20 часа след неговия арест. Той съобщи, че, според него, действията на Менинг са били продиктувани от стремежа да се възстанови справедливостта и „да се поправят грешките“, допуснати от войските на САЩ в Ирак.

Самият Менинг след ареста твъреше, че е искал да привлече вниманието на обществеността към „мръсната външна политика“ на САЩ и към неправомерните действия на американските войски, по чиято вина загинали мирни иракски жители.

Менинг изслушал показанията на свидетелите спокойно. Според очевидци, емоционалното напрежение при него е предизвиквано само от мисли около сексуалната му ориентация.

PFC Bradley Manning Article 32 hearingНа процеса присътвали 50 журналисти от различни страни. За тези, за които нямало място в съдебната зала, била осъществена транслация по служебния канал в съседно помещение. На улицита бил излъчен специален клип. Там се събрали няколко десетки привърженици на Менинг, много от които били облечени в черни фланелки с надпис „Истината“.

На признанието на Менинг веднага реагира WikiLeaks. В изявление от организацията се казва, че извиненията към САЩ, изговорени от Брадли Менинг, са следствие от изключителния натиск от страна ана американската съдебна система към него:

„Извиненията на Брадли Менинг са получени чрез сила, правителството на САЩ е трябвало да иска извинение от него“.

DSC_0042-1_5Дали ще повлияят изявленията на Менинг върху присъдата, ще стане ясно следващата седмица. Предполага се, че съдебната присъда ще бъде огласена на 23 август.

Използвана е информация от „Гласът на Русия“, ИТАР-ТАСС, РИА-Новости.

Един отговор на “Брадли Менинг: „Простете ми, че навредих на САЩ“

  1. Съдът посочил ли е кой е врага,на когото е оказал помощ .Б радли?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s