В Германия ще издават свидетелства за раждане на деца от „трети пол“

d17Немците повече няма да са принудени да регистрират новородените си деца като „момчета“ или „момичета“. Ако полът не може да се определи, в Германия ще бъде разрешено детето да се запише като „друго“.

Новият закон ще влезе в сила от 1 септември. Причината за приемането му е Конституционният съд в Германия, който постанови, че всеки човек има право самостоятелно да определя своята полова принадлежност.

Даденият текст, обаче, не касае транссексуалните хора. Той се отнася само за хора, които по рождение имат както мъжки, така и женски полови признаци, т.е. отнася се за хермафродитите.

Така, ако детето се роди с аномалии, които не позволяват точно да се определи неговия пол, родителите ще имат право да го обозначат като от „трети“ пол, „друг“ или да оставят съответната графа незапълнена.

Немският министър на правосъдието Сабина Льотесер-Шаренбергер каза, че решението изисква реформа на системата за издаване на държавни документи. В момента в паспортите на възрастните немци всички графи трябва да бъдат запълнени.

Обозначаването с „трети“ пол ще изиска и някои промени в брачното законодателство. Днес право да встъпят в брак в Германия имат само мъжете и жените. Хомосексуалните двойки имат право на „гражданско партньорство“. Никакви други варианти не се предполагат.

Сред европейските страни Германия е първата, осъществяваща подобно нововъведение. Впрочем, гражданите на Австралия от 2011 г. имат разрешение да отбелязват в паспорта пола си с буквата Х. Миналата година примера на страната бе последват от Нова Зеландия. По думите на местни активисти, законодателството значително е помогнало в борбата срещу дискриминацията на транссексуалните и хермафродитите, които не жалаят да си правят операция.

Силван Агиус, шеф на правозащитната организация ILGA Europe, каза в интервю за Spiegel, че решението на немските власти трябва да подтикне към аналогична крачка правителствата от другите европейски държави.

Вашият коментар