Ленин в Лондон

78Освен, че Владимир Илич имал намерение да изчисти земята от мръсотията по нея, както гласят съветските плакати, той порядъчно попътувал преди да стане вожд на пролетариата в СССР. Разказ за неговите пътешествия са подробните записки на жена му Надежда Крупская, от които може да се разбере къде Владимир Илич е обичал да се разхожда, къде се намира редакцията на вестник „Искра“, какво е мислил вождът за Британския музей и от какви райони на Лондон е черпил вдъхновение Ленин.

Домът на Holford Square, номер 30

1e

За живота на Ленин и Крупская в Лондон от април 1902 г. до април 1903 г. са останали писмените спомени на Надежда Крупская. Пристигайки в Лондон през април 1902 г. от Мюнхен, където първоначално ги преследвала полицията, Крупская и Ленин били посрещнати на гара Charing Cross от политическия емигрант Николай Алексеев. Първоначално живеели при него, но после наели собствена квартира 30 Holford Square.

Дом номер 30 го няма, но през 1940 г. на негово място руският архитект-конструктивист Бертолд Любеткин построил жилищен комплекс, който първоначално трябвало да носи името Lenin Court в чест на вожда. Но през 1950-те години между Великобритания и СССР започнала студената война и домът бил наречен в чест на британския антикомунист Ърнест Бевин – Bevin Court. На Холфорд-скуеър се планирал мемориал и на Ленин, но от него останал само бюст, чийто автор е същият Любеткин и днес се пази в Музей Излингтън.

През 1905 г. Ленин наел друга квартира, зад ъгъла на Холфорд-скуеър, на 16 Percy Circus. Този дом е съхранен, и днес на стената му виси мемориална светлосиня табелка.

Редакцията на „Искра“

2   69

Ленин издавал нелегално революционната „Искра“ още в Швейцария и Германия, продължил и в Лондон. Офисът на вестника било помещение на  37A Clerkenwell Green, недалеко от дома му на 30 Holford Square. Достатъчно тихият и спокоен, близък до центъра район Clerkenwell е съхранил и до наши репутацията на радикалния антикапиталист. Офисът на „Искра“ се оказал точно тук, защото на същото място била редакцията на британския социал-демокретически вестник Justice, чийто главен редактор дал на „Искра“печатната преса. По-късно там се оказали и редакциите на вестниците  The Guardian и Observer, известни с левите си възгледи.

Сутрин Владимир Илич ходел в читалнята на Британския музей, след което по пътя към къщи влизал в редакцията.

Днес в дома на бившата редакция на „Искра“ на 37A Clerkenwell Green символично се намира Мемориалната Библиотека на Карл Маркс.

Ъгълчето на ораторите в Хайд парк

3c

Ъгълчето на ораторите е една от любопитните места в Хайд парк, което лондончаните посещават вече няколко столетия, ако имат желание да се изкажат на обществена, политическа или философска тема пред събралите се слушатели, и където традиционно се провеждат граждански дискусии. Не е изненада, че Ленин и Крупская бързо се озовали в това ъгълче – е, не с цел да държат речи. В спомените на Крупская за живота в Лондон четем, че преди пристигането в английската столица те с Владимир Илич смятали, че достатъчно добре знаят английски, и какъв потрес изпитали, когато с пристигането си не можели нито да разберат, нито разбрано да произнесат дори една дума на английски. Тогава те започнали да ходят в Хайд парк. Ораторите там говорели на разхождащите се на различни теми. Веднъж те чули изказването на един ирландец, което много им харесало – той доказвал, че няма Бог, а ирландският му акцент бил разбираем за Ленин и Крупская. С една дума, за да усвоят добре езика, добре им послужило посещението в Хайд парк. След това Владимир Илич Ленин намерил чрез един вестник двама англичани, които искали да научат руски език и били готови в замяна да учат двамата руснаци на английски, пише Крупская в спомените си.

Читалнята в Британския музей

4a

В същите спомени Крупская пише, че Ленин не посещавал музеи, защото предпочитал да изучава реалния живот от улиците на Лондон. За целта той сядал на втория етаж на лондонските докерски лодки и се разхождал по града, наблюдавайки от прозорците. Изключение бил само Британският музей, където Ленин бил постоянен посетител, привлечен не само от експозициите на музея, колкото от богатата библиотека, в която били и събраните съчинения на Маркс и Енгелс. За неговата реакция Крупская записала следното: „За 10 минути Владимир Илич се измори много от залите със средновековни находки и египетски кораби, и тръгна да излиза“. За работата на Ленин в библиотеката са останали множество спомени от работниците там, в които се отбелязва, че той заемал огромно количество книги и четял много бързо.

Crown Tavern

5

Според една непотвърдена версия, в чиято истинност собствениците на заведението са убедени и убеждават в това и посетителите, Ленин и Сталин се срещнали в Лондон точно в този пъб Crown Tavern през 1905 г. Ленин наистина бил чест посетител на заведението, защото Crown Tavern се намира на същата улица (Clerkenwell Green), на която се намира редакцията на вестник „Искра“, и работещите от изданието често отивали там след работа.

Интериорът на пъба бил ремонтиран, но заведението наистина има история – освен руските революционери, то е знаменитост и около снимките на „Скандалния дневник“ с Джуди Денч и Кейт Бланшет, и с 16-те вида бира там.

Примроуз хил

6   8b

Ленин извършвал пътувания в полза на работата си. Той традиционно посещавал Риджентс парк и Примроуз хил. Риджентс парк е разположен в северен Лондон, в близост до Кемдън таун. Според Крупская, пътуването не било скъпо – „само шест пенса“. В парка Ленин с жена си се изкачвали на хълма Примроуз, за да се полюбуват на панорамата на града, откриваща се пред тях. Наистина, „да се полюбуват“ не е съвсем подходяща дума, защото в дневника на Надежда Крупская е отбелязано, че Лондон представлявал зрелище от множество домове, скрити под гъст индустриален дим. Крупская отбелязва, че Ленин обичал да ходи в този парк, защото в близост до него се намирало гробището Highgate, където е погребан Карл Маркс, и винаги завършвал разходката си с посещение на гроба му.

Посещения в Ист енд

79

Ист енд съвсем не бил такъв, какъвто е сега. Той бил един от най-бедните райони в града. В началото на XX век там живеели най-бедните и имигрантите. „Най-лошата улица в Лондон“ – Dorset street -се намирала точно там. Не е изненада, че Ленин често посещавал тази част на града и водел там съмишлениците си, за да им покаже тежестта в живота на работническата класа. Там са проведени и Конгресите на РСДРП: през 1905 г. на  Fulbourne Street във Whitechapel, през 1907 г. – в една от църквите на район Hoxton.

The Water Rats

88c

Още един пъб, в който обичал да влиза Ленин. През 1900-та година той се наричал  Pindar of Wakefield, но после променили името му на  The Water Rats. Пъбът се намирал в близост до дома, в който живеели Ленин с Крупская – на Grays Inn road. Но заведението се прославило не заради руския революционер, а заради американски музикант: в него през 1962 г. бил първият концерт на Биб Дилън в Лондон.

Днес The Water Rats не е пъб, а бар с жива музика, който има голяма популярност: ако се каните да надзърнете в него, ще се наложи да почакате на опашка.

Реклама

Един отговор на “Ленин в Лондон

  1. Също така е интересен и престоят на Ленин във Виена. Запазена е рисунка на учителката по рисуване на Хитлер, от 1908 г.: младият Хитлер и Ленин седят в къщата на Ротшилд във Виена и играят шах.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s