Трагедия! Масово отравяне в Сирия, 355 загинали

8ae77Според съобщения от организацията „Лекари без граници“, за по-малко от 3 часа в Дамаск са постъпили 3 600 човека с невротоксични симптоми, 355 човека вече са починали.

„Лекари без граници“ съобщават, че правят всичко необходимо, за да помогнат на сирийските медици, които се борят за живота на отровените хора. Във връзка с мерките за безопасност, лекарите от организацията не работят в зоната, където се предполага, че е извършена химическата атака. „Лекарите от болниците ни предоставиха подробна информация. Огромно количество хора търсят помощ, с характерни симптоми са – конвулсии, обилно слюноотделяне, свити зеници, нарушение на зрението и задух“, – заяви ръководителят на „Лекари без граници“ Бърт Янсенс.

От организацията заявиха, че не могат точно да кажат коя е причината за симптомите, нито кой е отговорен за атаката. Но според оплакванията, с които постъпват пациентите, а също и на базата на епидемиологичните размери – изхождайки от факта, че голям брой пострадали с еднакви оплаквания са потърсили медицинска помощ – може да се направи извода, че отравянето е било предизвикано от „невротоксичен агент“, съобщи Бърт Янсенс. „Това е нарушение на международното право, което напълно забранява използването на химическо и биологическо оръжие“.

Днес стана известно, че в тунелите в предградие на Дамаск са открити следи от химическо оръжие. Армейските подразделения са открили подземните съоръжения, в който метежниците са криели отровните вещества. Според съобщения на Syrian TV, няколко военни са починали от задушаване.

„Военните герои са проникнали в тунела, където се крият терористите и са открили химическо оръжие, – се казва в съобщението на сирийската телевизия. – В един момент войниците започнали да се задушават. В Джубар (малкото населено място, предградие на Дамаск, където се намирал тунела) е пристигнала Бърза помощ, за да спаси задушаващите се хора. По последна информация, правителствената войска се готви за щурм на Джубар, където се намират терористите.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s