Мащабна корупционна мрежа разтресе ВМС на САЩ

A24_40_1Във ВМС на САЩ гръмна най-голямият корупционен скандал за последните години: американската прокуратура разкри огромна международна афера, в която са забъркани капитани на бойни кораби.

До момента са арестувани трима: Майкъл Мишиевич, капитан на „Мастин“, ръководителят по снабдяване на военните кораби Леонард Глен Франциск и сътрудникът от полицията на ВМС на САЩ Джон Бертранд Беливе, но, както съобщава The Washington Post, със сигурност има замесени и други офицери от ВМС, в това число командващи на бойни кораби.

Съобщава се, че фирмата на Франциск, Glenn Defense Marine, повече от 25 години се е занимавала с пристанищното обслужване на корабите на американските ВМС, силно завишавайки цените при доставка на гориво, резервни части и ремонт. Капитаните на корабите са избирали нарочно тези пристанища в Юго-Източна Азия, в които работи Glenn Defense Marine, защото Франциск им давал „на ръка“.

Мащабите на корупционната схема се уточняват, но, според данни на прокуратурата от Калифорния, става дума за стотици милиони долари. Отбелязва се, че Мишиевич и Беливе са изпращали информация за локацията на военните кораби на САЩ и са му помагали да открива нови „клиенти“. За услугите си капитанът и полицаят от ВМС са получавали щедри подаръци: на Беливе Франциск плащал с проститутки, а на Мишиевич – с турове из ресторантите в Сингапур и Тайланд.

Съобщава се, че ВМС на САЩ вече са скъсали договорите си с Glenn Defence Marine, които били за над $ 200 милиона. Мишиевич е арестуван на аерогара Колорадо-Спрингс, а Франциск – направо в хотел „Мериот“ в Сан-Диего.

Адвокатът на Франциск, Едуард Патрик Суон-младши предупреди, че по делото ще има още арести.

По материали от западните средства за масова информация.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s