В Румъния започна строителството на наземна база за ПРО

31В базата в Девеселу в южна Румъния стартира работата по разполагане на противоракетния комплекс, част от създаваната от САЩ и НАТО европейска ПРО. Очаква се комплексът да бъде напълно готов през 2015 г.

„Противоракетният комплекс в Девеселу е неизменна част от стратегическото румъно-американско партньорство в областта на сигурността“, – заяви парламентарният заместник на министъра на външните работи на Румъния Богдан Ауреску по време на срещата си помощника на американския държавен секретар по контрола над въоръжаването Франк Роуз.

Роуз пристигна в Румъния за участие в официалната церемония по разполагане на ПРО в Девеселу. Според думите на Ауреску, комплексът ПРО в Девеселу „е не само принос на Румъния към програмата за Европейското поетапно адаптиране на ПРО на САЩ, но и важен елемент от архитектурата на ПРО на Североатлантическия алианс“.

Както съобщи Интерфакс, на авиобазата в Девеселу ще бъде разположен американски многоцелеви зенитно-ракетен комплекс Aegis («Иджис»), снабден с ракети-прихващачи Standard missile 3 (SM-3). Според съобщение от американското посолство в Букурещ, стойността на комплекса е $ 134 млн.

По-рано прес-секретарят на Пентагона Джордж Литъл потвърди плановете да се разположат елементи на ПРО в Румъния и те да бъдат вкарани в експлоатация през 2015 г. Първоначално се планираше създаването на ЕвроПРО на четири етапа. Първи, който продължи до 2011 г., в Средиземно море бяха разположени четири американски самолетоносачи „Иджис“ с противоракети SM-3, а също радар в Туриця. Към 2015 г. трябва да бъдат разположени противоракетни батареи в Румъния, а към 2018 г. – в Полша. Четвърти етап – към 2020 г. се планира да се снабдят всички комплекси с по-съвършени противоракети, способни да свалят междуконтинентални балистични ракети.

През март тази година САЩ обявиха отказа си от четвъртия етап, който включваше разполагането на континента на противорекетитеSM-3 IIB  със завишени бойни възможности. Заедно с това, Вашингтон заяви, че не се е отказал да разположи елементи на ПРО на територията на Полша и Румъния. На свой ред Русия каза, че смята коригираните планове за създаване на американска ПРО в Европа за заплаха за стратегическите й ядрени сили и се обяви против разполагането на системата, без значение, че САЩ се отказаха от четвъртия етап.

На 19 октомври стана ясно, че във връзка със свиването на дейността в базата в Манас в Киргизия, използвана за подкрепа на операцията в Афганистан, САЩ ще използват за Център на транзитните си превози летище в Румъния. Както заяви днес представител на Пентагона подполковник Кети Уилкинсън, подкрепата на операцията в Афганистан вече ще се осъществява от летище „Михаил Когелничану“ в румънския град Констанца.

Центърът за транзитни превози в международното летище Манас се използваше от САЩ за подкрепа на операцията в Афганистан от края на 2001 г. На 20 юни тази година депутатите от парламента в Киргизия с абсолютно болшинство (91 срещу 5) одобриха законопроекта за денонсация на споразумението със САЩ. Настоящият договор между Вашингтон и Бишкек за използване на Центъра за трънзитни превози в база Манас изтича през юли следващата година.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s