Ирландия помоли безработните да напуснат страната, тежат

small_110916-001810_to150911est_5061Ирландското правителство помоли гражданите си да напуснат страната, ако не могат да си рамерят работа. Ръководството на републиката е изпратило молбата в отчаян опит да съкрати социалните разходи, пише The Independent.

Ирландското правителство е разпратило писма на около 6 000 безработи граждани с предложение да заминат в други държави от ЕС, ако нямат възможност да намерят работа в Ирландия. Така ираландското правителство се опитва да занижи разходите си по изплащане на помощи при безработица, пише The Financial Times.

В писмата дори са предложени варианти за нова работа на ирландските граждани. Например, на ел.специалисти правителството предлага да заминат за Ковънтри – град в източното английско графство Западен Мидлендс, а шофьорите се насочват за работа към Малта. Правителството на Ирландия признава, че трудът на сънародниците им ще бъде по-нископлатен в чужбина, но едно от преимуществата на новата работа бил, например, „средиземноморският климат“.

Дъблин твърди, че писмата с предложенията са само препоръка, никой нямал намерение насилствено да гони гражданите извън страната.

Припомняме, че на 15 декември тази година е планирано излизането на Ирландия от антикризисната програма на ЕС и Международния валутен фонд. Ирландия се обърна за финансова помощ към ЕС и МВФ през 2010 г. След това Дъблин разработи и съгласува с европейските кредитори мерки, позволяващи провеждането на реформи и съкращаване на разходите.

Броят на населението на Ирландия е по-малко от 1% от населението на целия ЕС, където в момента живеят 450 милиона човека.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s