Военните ще запазят неутралитет в Украйна

pic_59c87c5517895087c60e7910c0ecd090Министърът на отбраната на Украйна Павел Лебедев заяви, че въоръжените сили няма да се намесват в сблъсъка между действащата власт и опизицията в страната, съобщи ИТАР-ТАСС.

Лебедев нарече предложенията на някои политици за намеса на военните „провокация“ и подчерта, че армията ще остане вярна на Конституцията на страната, която „ясно формулира нейната роля, функции и задачи“. Той също заяви, че предложенията на президента на Украйна Виктор Янукович към представителите на опозицията да заемат ключови постове в новото правителство е важна стъпка към примирието.

В съответствие с Конституцията на Украйна, армията има отговорност за гарантиране на „суверенитета и териториалната цялост“ на страната, но е подчертано, че въоръжените сили „не могат да бъдат използвани по никакъв начин за ограничаване правата и свободите на гражданите“.

От 19 януари в Украйна продължават безредиците, предизвикани от недоволството на действащата власт в страната, а и под въздействието на чужди сили, както твърдят експерти и държавни лидери от Русия. В центъра на Киев демонстрантите периодично влизат в сблъсъци с милицията, охраняваща сградите в правителствения квартал. В други градове в западна Украйна протестиращите успяха да превземат поредица от административни сгради.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s