„Десен сектор“ напусна завзетия хотел „Днепър“ в центъра на Киев

224338_s1Членовете на радикалното движение „Десен сектор“ доброволно напуснаха хотел „Днепър“. Според очевидец, активистите са били въоръжени. Нямало е никакви сблъсъци с милицията.

Хора с оръжие и раници са излезли от сградата на „Днепър“ в центъра на Киев, натоварили са багажа си в камиони, след което са изчезнали в посока към извънградските почивни бази, съобщава ИТАР-ТАСС, позовавайки се на очевидци, които са предали информацията на киевската милиция.

По-рано МВР на Украйна съобщи, че милицията е обкръжила хотел „Днепър“, защото в него били няколко десетки въоръжени хора. Според наличните данни, в хотела е разположен щабът на „Десен сектор“. От правоохранителните органи заявиха, че планират щурм са сградата.

Местните средства за масова информация съобщиват, че представители на МВР цяла нощ са водели преговори с неонацистите в сградата за предаване на оръжието. Не е известно дали решението на десните радикали да напуснат сградата е дело на тези преговори.

Припомняме, че по-рано на Майдана бяха ранени двама представители на самоотбраната и един гражданин. По данни на медиите, стрелящият е бил активист на „Десен сектор“. След инцидета стрелецът се скрил в разположения наблизо ресторант. След известно време стрелецът бил открил и задържан.

Според очевици на инцидента, стрелбата е започнала в резултат на конфликт на Майдана. По други данни, представителят на „Десния сектор“ се опитвал да вкара на Майдана няколко пакета с алкохол. Както съобщава агенция УНН, той е бил спрян от охраната, един от представителите на самоотбраната се е приближил към коменданта, за да изясни действията в конкретната ситуация. Когато се върнал вече заедно с коменданта и няколко представители на самоотбраната, представителят на „Десен сектор“ открил огън. До пристигането на милицията в заведението се появили представители на радикалите, които извели стрелящия и го съпроводили до хотел „Днепър“. Изпълняващият длъжността министър на вътрешните работи Арсен Аваков е издал заповед да бъдат задържани виновните.

Аваков съобщи по-рано, че представители на „Десен сектор“ го заплашват с лично отмъщение. МВР на Украйна обяви извън закона всички въоръжени формирования и обща жестока битка с подобни групировки. Според думите на Владимир Евдокимов, зам. шеф на украинското МВР, в страната са зачестили случаите на лица, които осъществяват грабежи и извършват противоправни действия с употреба на оръжие, използвайки лозунгите на „Десен сектор“ и наричайки се негови представители.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s