CNN: Проблемът за Киев е съпротивата без оръжие

Ukrainian security force officers walk past a checkpoint set on fire and left by pro-Russian separatists near SlavianskНа няколко места около Славянск украинската войска, участваща в операцията, е блокирана от местни жители. Те не са въоръжени, но са възмутени от присъствието на войската, има и няколко смъртни случая. Както съобщава CNN, правителствените сили не са очаквали, че ще се сблъскат с подобен проблем.

Кореспондентът на CNN Ник Пейтън Уолш недалеко от Славянск. Той се свърза с нас, за да ни разкаже за ситуацията в региона. Ник.
Ник Пейтън Уолш: Позволете ми да обясня къде се намираме. Аз съм в края на Славянск, центърът на града се намира близо. От тази страна на моста има около 10-15 бронетранспортьора на украинската армия. Войската е добре въоръжена. Тя е заела отбранителна позиция, и, според думите на военните, те са тук задълго.

2_30Проблемът, с който се сблъсъкаха, това са невъоръжените, но много враждебно настроени местни жители, които, както виждаме, са обкръжили моста от двете му страни. Хората са много ядосани от присъствието на украинската войска тук. Един мъж каза: „Ще трябва да ме разстреляте, ако искате да ме няма тук. Няма да мръдна оттук! Вие трябва да си идете!“

Местните жители са възмутени, защото украински бронетранспортньор е смазал краката на един старец тук. Дядото му препречил пътя. Видяхме как „Бърза помощ“ отведе възрастния човек в болницата. Войниците споделят, че този човек не е трябвало да се изпречва на пътя им. Фактически, в това и се състои главният проблем, с който украинската войска се сблъсква тук.

Според информация от изпълняващия длъжността министър на вътрешните работи, на 9 различни места около града се е случило нещо подобно, докато правителствените войски са се предвижвали, за да освободят блокпостовете, заети от проруските въстаници. Но до нас достигнаха сведения за нарастващо напрежение от страна на местните жители. Ето този мъж до мен скандира проруски лозунги. Още един носи знаме на Донецката народна република, както нарича себе си самопровъзгласилата се администрация.

KMO_088197_179466_1_t210_144323Знаем, че рускоговорящите тук искат да проведат референдум на 11 май. Вероятно, именно в отговор на исканията за референдум правителството започна тази операция. Видно е, че към моста се приближава камион. Все повече и повече хора се стичат към украинските войници. Ще им бъде трудно тук, защото местното население не им се радва.
Попитах един от войниците: „Очаквахте ли нещо подобно?“ Той отговори: „Нищо особено не очаквах, и, често казано, това за мен е голяма главоблъсканица“. Тези войници стоят пред тълпа от жени – и млади, и на средна възраст, които викат срещу тях с пълен глас, а са на разстояние около половин метър от войниците. Ситуацията е изключително агресивна. В небето над нас постоянно се чуват звуци от лека авиация, понякога и от въртолети.

Ник, Киев се опитва да си върне тези територии – или поне да възстанови контрола над част от Източна Украйна. Президентът на Русия Владимир Путин нарече тези опити престъпление. Доколко е вероятно, ако правителствената войска продължа да се движи на изток и укрепи позициите си, да последва военен отговор от страна на Русия?

sl_2Ник Уолш: Именно от това и се страхуват всички. Около всеки локален сблъсък, в който има жертви, виси заплахата от потенциална военна намеса от страна на Русия. На границата между Русия и Украйна стоят 40 000 руснаци и Мечката без колебание заяви, че ще защити всеки руснак.

Ситуацията тук вече е изключително сложна. Украинската власт се опита да премине в настъпление. Това бяха не добре обучени военни части, както тези сега, но все пак те бяха относително елитни подразделения, а не новобранци. Видяхме как те влизат в населените места, там ги обкръжават местните хора, и понякога войниците просто предават оръжието си. Видяхме един такъв случай преди около две седмици. Така се очертава шанс всичко да свърши мирно и тихо. Имаше съобщения и за това, че украинските войници просто са преминавали на другата страна на барикадата.

Но, съдейки по мащаба на операцията, за нея, както е повече от видно, украинските власти са се подготвяли дълго. Тези войници, вероятно, ще си останат на позициите. А щом се стигне до кръвопролитие – или само се появи информация за жертви – веднага трябва да се опасяваме, че Русия ще осъзнае бързо опасността, която се таи тук, в неин гръб. Монита.

Благодаря, Ник. Пазете се, докато сте там, Вие и екипа. Нашият кореспондент Ник Пейтън Уолш беше с нас в пряката ни линия от Славянск.

В ефир на 02 май 2014 г.

2 отговора на “CNN: Проблемът за Киев е съпротивата без оръжие

 1. Фашистката хунта няма да се чуди дълго. Ето какво пише РИА Новости:
  „…Накануне вечером под Краматорском (Донецкая область) вспыхнул бой после того, как колонна украинской бронетехники, накануне заблокированная мирными жителями, решила пойти на прорыв. Солдаты, потеряв терпение, начали стрелять сначала в воздух, а потом в местных жителей, пытавшихся остановить стрельбу.“
  И резултатът: „…в результате обстрела со стороны украинской армии почти 30 человек получили ранения, около 10 из них находятся в больнице…“
  news.mail.ru/politics/18060911/?frommail=1
  Фашистите просто започват да стрелят наред и на месо – по мъже, жени и старци. Дядото, за който става въпрос, е бил така жестоко смазан от БТР-а, че е починал.
  Ето това е истинското лице на киевските „демократи“. Лице на чудовище. Маската му много лесно пада, защото фашистите са нервни и бързат. Нямат много време – ако не изпълнят щатските директиви до 1-2 месеца, ще бъдат изметени от Киев. А на щатите им е нужна спешно война. И те правят всичко възможно, за да я разпалят. Ето, че вече започват да успяват.
  Под една друга статия бях писал коментар: Има ли някъде място, където да е пипнала мръсната демократична ръчица на Вашингтон и резултатът да не е бил война? Ето го и ПОРЕДНОТО потвърждение на думите ми.

 2. Добре, че ВОЙНИЦИТЕ НЕ ПРИЛАГАТ ЗАПАДНИТЕ „ценности“!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s