Донецката народна република забрани на Обама, Меркел, Аштън и Камерън да стъпват на територията й

ДНР1_nДонецката народна република забрани влизането на територията на региона на президента на САЩ Барак Обама, на канцлера на Германия Ангела Меркел, на върховния комисар  на ЕС по външните работи и поликата на сигурност Катрин Аштън и на министър-председателя на Великобритания Дейвид Камерън. Документът е с дата 7 май и е подписан от съпредседателя на правителството на ДНР Денис Пушилин.

„Новости Донбаса“ публикува документа, в който се посочва, че ДНР ще въведе санкции към редица политици от САЩ и ЕС. В списъка на ДНР присъстват президентът на САЩ Барак Обама, канцлерът на Германия Ангела Меркел, комисарят по външните работи и сигурност Катрин Аштън и министър-председателят на Великобритания Дейвид Камерън.
В документа се уточнява, че британският премиер е включен в списъка условно, без санкции на практика. Така Камерън получава шанса да „преосмисли отношението си към киевската хунта, особено в светлината на традиционно добрите отношения между Великобритания и Донбас“.

На Ангела Меркел и Катрин Аштън им е забранено стъпването на територията на ДНР или полетите над републиката до септември 2014 г. включително. По отношение на Обама санкциите са продължени до ноември 2014 г. Причина за санкциите е „покровителството към т.нар. временно изпълняващ длъжността президент на Украйна Александър Турчинов по отношение на антинародния указ от 14 април 2014 г.“.

Редица ръководители на ДНР и република Крим по-рано бяха включени в списъците със санкциите на САЩ, Канада и ЕС. Лицата в тези списъци безсрочно са обявени за нежелани в тройката държави, а вложенията им в западните банки са замразени.
Припомняме, че назначеният от Върховната рада президент Александър Турчинов подписа на 14 април указ за началото на спецоперация в източните региони, обхванати от протести. Той лично оглави оперативния щаб. С непосредствената реализация на спецоперацията се зае Василий Крутов.

Непосредствено преди напускането на властта Виктор Янукович, смятащ се за легитимен президент на Украйна, призова силоваците да не стрелят в протестиращите. По отношение на привъжениците на федерализацията на страната, той предупреди, че ако подобни мерки бъдат предприети, то авторите им ще трябва да отговарят пред закона.

Приложеният документ е подписан на 7 май. Според думите на Дунис Пушилин, това е списък с представители на държавни институции, на които е забранено влизането в самопровъзгласилата се република, списъкът може да бъде допълнен. „Те са най-ярките противници на нашето самоопределение. Не е изключено списъкът да бъде разширен“, – заяви Денис Пушилин.

Ръководството на Донецката народна република обяви на 12 май по време на пресконференция суверенитета на ДНР и се обърна към Руската Федерация с молба да бъде включена към Русия. Председателят на ЦИК Роман Лягин също съобщи, че държавната самостоятелност на Донецка област по време на референдума е подкрепена от 89.7% от участниците в гласуването.

Няколко часа по-късно в Луганск местните жители излязоха на площада на Героите от Великата Отечествена война, където Луганска област провъзгласи държавния си суверенитет на база на резултатите от проведения референдум. Независимостта на Луганската народна република бе подкрепена, по данни на ЦИК, от 96.2% от жителите на региона.

На 11 май вечерта съпредседателят на правителството на Донецката народна република Мирослав Руденко заяви, че първостепенната задача на ДНР е освобождаването на югоизтока на Украйна от „нацистката окупация“.

„Понастоящем този въпрос (влизането в състава на Руската Федерация) не е толкова актуален. В момента властта в ДНР трябва да се легитимира. Разбира се, ние ще се обърнем към Русия по повод признаване на референдума, но най-напред ще продължим борбата за освобождаване от нацистката окупация на югоизтока. Това е първата ни задача“, – заяви съпредседателят на правителството на ДНР Мирослав Руденко. „Въпросът за присъединяването към Русия в момента не е належащ“, – каза той.

„В близко бъдеще ние бихме искали цивилизован развод с Украйна, но до момента този развод, благодарение на старанията на хунтата върви твърде нецивилизовано. Понастоящем на територията на републиката се намират окупационни войски, които осъществяват терористични действия и геноцид над мирното население. На всичко това трябва да се сложи край. Разбира се, би било добре да направим това с политически средства, но на този етап успяваме само по пътя на войната“, – каза Руденко.

6 отговора на “Донецката народна република забрани на Обама, Меркел, Аштън и Камерън да стъпват на територията й

 1. Ако на някого тези санкции му се струват несериозни, нека да има предвид, че от гледна точка на Москва, санкциите на запада срещу Русия са още по-несериозни. Направо са смешни, абсолютно безполезни и даже идиотски, защото ще имат точно обратен ефект. Те само дават повод и възможност на Русия да осъществи ред вътрешни реформи, укрепващи нейния суверенитет. Възможно е, авторите на горния документ да са се опитали тънко да се подиграят на „санкциите“ срещу Русия.

  • Ха така! Че толкова ли е разклатен суверенитетът на Русия, че са й нужни подобни мерки?

   • Да, „разклатен“ е даже меко казано. Доколкото Русия изобщо има някакъв държавен суверенитет, той е номинален, но не и реален. Защото Русия не е независима страна. Тя е изсмуквана и ограбвана страна. И това положение е закрепено в нейното законодателство, даже още по-лошо: в нейната конституция.

    Суверенитетът винаги зависи от икономическата независимост, каквато в момента Русия няма. Тя е колонизирана страна – вярно, по-меко и по-слабо колонизирана от България, например. Ние тук сме тотално поробени и ни изсмукват буквално до смърт. Но и Русия е също много зле. Тя тепърва започва да се бори за възвръщане на своя истински (не номинален) суверенитет. Виж тук:
    eafedorov.ru
    Колониалният статут на Русия е заложен още в самата й конституция, която трябва да бъде променена най-малко в две ключови глави.
    eafedorov.ru/node1822.html
    Оттам трябва да последва дълъг и тежък процес на икономическо освобождаване от колониалното робство.

    Пожелавам на Русия скорошен успех! Нека да ни бъде пример, фар в мрака! Защото единствено ако се освободим от нашето собствено колониално робство, ще можем да се запазим като страна и като народ. И едва СЛЕД това ще можем да определим какъв обществено-икономически модел е най-добър за нас.

    Не ни е нужен поробител, метрополия, а даже и доминантен съюзник. Трябва ни пример и образец. Разчитам на Русия в това отношение. Надеждите ми вече в няколко конкретни области напълно се оправдават. Ако Русия се освободи, и за нас ще светне лъч в тунела.

 2. Да бе. Те Обама и Меркел са хукнали към „ДНР“, направо ще си изпочупят краката. Виж украинската армия и доброволците от Десен сектор ще влязат там и без покана. И тогава ще запуши Денис Пушилин.

  • Фашизоиде долен, не бързай да се радваш. Скоро на такива като теб ще ви замръзне усмивката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s