Deutsche Welle: Опозицията в България ще прерагледа плановете за „Южен поток“

бойко б ediaxaАко победи на изборите, лидерът на българската опозиционна партия ГЕРБ Бойко Борисов обеща, че ще прекрати договора с компанията „Стройтрансгаз консорциум“, който спечели търга за строителството на „Южен поток“.

Лидерът на водещата българска опозиционна партия ГЕРБ Бойко Борисов в сряда, 11 юни, заяви, че ако неговата партия победи на предстоящите в страната парламентарни избори, тя ще преразгледа резултатите от конкурса, определящ компанията, която ще реализира проекта „Южен поток“. „Договорът ще бъде прекратен. Ние ще проведен нова процедура на базата на европейските правила, която ще бъде напълно чиста и прозрачна“, цитира лидерът на ГЕРБ агенция Reuters.

Компанията „Стройтрансгаз консорциум“, създадена от руската ЗАО „Стройтрансгаз“ и българския консорциум от пет фирми „Газпроект Ю“, в края на май спечелиха търга за строително-монтажните работи, обучение на персонала и пускане в експлоатация на „Южен поток“ на територията на България.

Стойността на работата е в размер на 3.5 млрд евро. Както посочва Reuters, компания „Стройтрансгаз“ принадлежи на руския бизнесмен Генадий Тимченко, попаднал под US санкциите „заради нарушаване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна“.

Политическата криза в България нараства, продължава изданието. След поражението на социалистите на изборите за Европарламент, турската партия ДПС, която е партньор в българската правителствена коалиция, настоя за провеждането на предсрочни парламентарни избори в страната, продължава изданието. В сряда, 11 май, аналогично изявление направи националистическата партия „Атака“, която също косвено подкрепяше правителството. Датата на извънредните парламентарни избори в България ще бъде определена на 17 юнш, съобщава агенция dpa.

2 отговора на “Deutsche Welle: Опозицията в България ще прерагледа плановете за „Южен поток“

  1. О, този наш пекан герой, дето започна кариерата си като балкански ибрикчия, па напредна чак до брюкселски минетчия, няма да се спре да се развива и по-нататък! Скоро всяка мургава магистрална работничка ще се шашне от неговата супер квалификация, ще потъне в земята от срам и ще му плаща за уроци!
    Тъй де, няма да ощастливява Боко само турските посланици и премиери! Ей го, цели трима щатски сенатори му дойдоха самички на гости, па нима може да ги пропусне, без да ги обслужи?! Баш даже по няколко пъти ще им се наведе и на тримата, и цяла програма ще им изнесе!… Ако кажат – и стриптиз ще има, и пилон, и цялата Кама Сутра ще им я приложи. Е, даже нов термин се задава: „щатска четворка“ (трима щатски сенатори и един български гербераст).
    Ама лошото е, че като го изберем пак за премиер, и ние след него ще трябва да правим същото и да повтаряме сите му действия едно към едно. А все още не сме станали всичките като него баш-минетчии. Но пък, – ей го виж, тежи ни да си завлечем задниците до урните да гласуваме – тежи ни и туй-то!… Така че, щем не щем, ще трябва да си ги преквалифицираме. Ей го Боко, да речем, – какъв голям човек, пък педал! И ние ще свикнем, то казват, с времето започвало да се харесва. Па верно ще да е, ако съдим по Тиквоча. Личи си с какъв мерак чака всяко ново посещение от Запад. Уорлик явно, добре му повлия.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s