Corriere della Sera: Световният ред е без лидер. Локалните конфликти ще се множат

1 corriereИън Бремер
Броят на локалните конфликти на планетата постоянно расте, пише Иън Бремер в статия, публикувана във вестник Corriere della Sera.

„Понастоящем в света расте броят на огнищата на нестабилност. Агресивната политика на Русия, търсеща реванш, забележителното въстаническо движение в Ирак, ескалацията на напрежение между Китай и съседните държави: достатъчно е едно от тези събития, за да се провокира силно безпокойство на глобално ниво. До днес тези конфликти, както и избликът на насилие в Израел, имаха неголямо значение извън границите на съответните региони. Но предстоят сериозни промени“, – се казва в статията.

„Началото беше поставено от Кремъл. Ако Украйна си остава решаващ фактор за сътворяване на мечтата на руския президент Владимир Путин за Евразийския съюз, то случващото се през последните 9 месеца още повече задълбочи пропастта между двете страни. В близко бъдеще няма да има мир в Украйна. Киев е решил да намали икономическата си зависимост от Москва и да построи нови мостове – политически и военни – с Европа. За да попречи на този процес, Путин ще използва каквито и да са методи на натиск, за да принуди Украйна да промени своята конституция и да предостави по-големи пълномощия на регионалните правителства, което ще позволи на Москва да влияе върху източните области и да забави придвижването на Киев на Запад. Нито една от страните няма да тръгне на компромис, докато не я заставят да го направи. Напълно вероятно е новите санкции, въведени от Запада срещу Русия, да подтикнат Путин да заплати на Европа цената за противоборството“, – пише авторът на статията.

„В Ирак отново е на ход сектантска война. Днес сунитските формирования, взели под контрол града, не разполагат със средства за сваляне на правителството на шиитското болшинство в Багдад. Правителството на свой ред не разполага със сили, за да смачка въстаниците. Само кюрдите успяха да създадат автономен регион в северен Ирак“, – съобщава журналистът.

„Главната опасност е в това, че борбата между шиитите и сунитите в Ирак може да се активизира и да се прероди в регионален конфликт. При това американците са все по-малко склонни да тръгнат отново да рискуват, ще мълчат и ще наблюдават. Но съперничеството между Иран и Саудитска Арабия рано или късно ще доведе до нови конфликти в Близкия Изток“, – се казва в статията.

„В азиатския Изток отношенията на Китай и съседите му ще станат по-проблемни. За да закрепят растящото си регионално влияние, за да заглушат все по-настойчивите искания на китайското общество за провеждането на по-твърд външнополитически курс, Пекин ще стане по-агресивен в споровете, касаещи териториалните води в региона. За сега се налага впечатлението, че Китай е решил да се спогоди с Виетнам, защото за разлика от Япония и Филипините не се ползва с формалната защита на САЩ. Ситуацията може да се усложни и да се изостри, защото японският премир Синдзо Абе обяви плана си за „реинтерпретация“ на японската конституция, което ще позволи на Япония да излезе от рамките на самоотбраната. Всичко това навежда на мисълта, че Китай и Япония ще тръгнат на открит сблъсък в Източно-Китайско море“, – пише авторът.

„Добрата новина е, че днес светът е способен да потуши вълните, породени от тези събития, в сравнение с преди пет години…Живеем в по-стабилен свят. Лошата новина е, че относителното равновесие на глобално ниво рискува да породи лъжливото чувство на сигурност сред политическите лидери, които са склонни да недооценяват истинските проблеми, докато не се окажат самите те жертви на тези събития. Всички тези огнища на конфликти и сблъсъци са родени от нарушаване на настоящия световен ред, а тяхното регулиране не е възможно без масираната намеса на външни могъщи играчи, а никой в света днес не е готов да понесе бремето на отговорността“, – пише авторът на статията.

Един отговор на “Corriere della Sera: Световният ред е без лидер. Локалните конфликти ще се множат

 1. В тази статия гъмжи от лъжи. Повече са от въшките в косата на мръсно сополиво циганче.

  От което си правя извода, че авторът Иън Бремер просто e избълвал поредната помийна поръчкова статия.

  Но коя е изобщо тази гнида Йън Бремер? Направете си труда да прочетете нещо за него, може и в Уикипедия… Този тип е държавен трол – псевдо-учен, дълбоко идеологизиран в разни щатски институти, финансирани от държавата, работещ за „тинк-танкове“, занимаващ се с „научно“ обосноваване на пропагандни идеологии… Само като прочетох „Stanford University in 1994“ и „Hoover Institution“ ми прилоша, но ми стана пределно ясно що за индивид е този „учен“, „политически анализатор“ и „журналист“ (оле мале…).

  Всъщност, в най-добрите традиции на щатската пропаганда, всичко, което твърди Йънчо е обърнато нагоре с краката. Да, в света непрестанно расте броят на огнищата на нестабилност, но Русия няма нищо общо с това. Нито пък другите големи страни и световно значими сили, освен една – САЩ. Именно щатите са коренът на злото и първоизточникът на световната нестабилност – на войните, бедността, насилието, нещастията и смъртта на милиони хора, навсякъде по света.

  Няма да анализирам всичките му лъжи. Прочетете ги пак – КРИТИЧНО, с МИСЛЕНЕ – и като се замислите, се запитайте – ама така ли е наистина? Каква полза има Държавният департамент на САЩ да мисля по този начин? (Защото именно за ДД на САЩ работи и тази поредна преститутка.) Всяка една подробност крие лъжа – както винаги, дяволът е в детайлите, там го търсете…

  Например, „Киев е решил“… Първо на първо, КОЙ Е „Киев“? Как може изобщо нещо да „решава“ някой си, който не е самостоятелен политически субект? Отделно, че няма нищо общо с избора и волята на народа, когото уж управлява, а всъщност изтребва?

  Или пък, „сунитските формирования, взели под контрол града“ – пропуска малката подробност, че те са поредното творение, поредният Франкенщайн, създаден именно от Вашингтон.

  Или пък, санкциите срещу Русия, които щели да накарат Путин нещо си да заплати, някаква си там цена… Напротив – те могат само да го подтикнат да спре да плаща колониалния си данък на САЩ, да консолидира народа, след което да реформира законодателството и да освободи икономиката на страната, а тя пък в резултат да дръпне напред и нагоре с невиждани темпове. Попътно (така, между другото) съсипвайки долара като световна валута, фалирайки ред щатски и европейски компании и разсипвайки икономиката на САЩ.

  Започва с „понастоящем в света расте броят на огнищата на нестабилност“, а завършва с „живеем в по-стабилен свят“. Явно този човек има някаква лека степен на шизофрения.

  Или пък: „светът е способен да потуши вълните, породени от тези събития, в сравнение с преди пет години“ – дрън-дрън! Вълните, които клатят световната лодка, са дело на Вашингтон. И те стават все по-силни, а светът става все по-неспособен да се справи с тях. Освен ако същия този свят най-после не се разбунтува и не промени устава на ООН – така, че да пресече опитните на Вашингтон да играе ролята на световен тиранин. Или просто да го игнорира и да го изолира, с което да го съсипе и да ме покаже нагледно какво означава истинският смисъл на израза „международна изолация“. Но това едва ли ще стане лесно.

  Или пък, „регулирането (на конфликтите и сблъсъците) не е възможно без масираната намеса на външни могъщи играчи“ – на кои „играчи“? На тези, които ги създават? Конфликтите и сблъсъците имат склонността да се уреждат сами, ако народите просто бъдат оставени на мира. Именно опитите за „уреждане“ на конфликтите (от страна на тирани като САЩ и НАТО) са тези, които водят до ескалиране на всички конфликти.

  Такава противна воня се носи от тази статия, че ми е жал за „Кориере де ла СЕРА“. Ако публикуват редовно подобни бълвочи, значи не са нищо повече от поредната преститутна агенция на САЩ. Каквито са в България радио „Хоризонт“, сайтчетата от типа на „Вести“, ВСИЧКИ главни телевизии и 90% от пресата. Тъжна картинка.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s