FP: „Непредсказуемата“ Русия знае как да стъжни живота на Запада

Vladimir PutinДокато САЩ и ЕС подготвят нови санкции срещу Русия, Западът се чуди как ли ще отговори на това Русия, пише Foreign Policy. По този въпрос Москва е непредсказуема, и, както отбелязва изданието, тя има няколко варианта за целенасочен удар по западните компании.

Независимо от „крехкото“ примирие, обявено в Украйна, САЩ и ЕС подготвят срещу Москва нови санкции, пишат за Foreign Policy Кейт Джонсън и Джамил Триндъл.

Много са хората, които се питат как ли ще отговори на новото предизвикателство президента на Русия Владимир Путин. Изданието отбелязва, че Москва по този въпрос си остава „непредсказуема“.

Хари Липмън, вице-президент по международните стратегически инициативи на Търговската палата на САЩ, заяви, че американските компании в момента се страхуват не от последната предприета от Запада стъпка, а от ответните мерки на Русия, които си остават за бизнесмените загадка.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????Владимир Путин, както твърди изданието, вече заплаши да използва енергетиката  като оръжие срещу европейските страни, силно зависещи от руския импорт на нефт и газ. Защото тогава, когато на улицата падне температурата, това оръжие ще се превърне в най-мощно, се казва в статията.

Изданието отбелязва, че по време на украинската криза руските официални лица са обещавали да не прекратяват доставката на енергия в Европа. „Те не искат да губят доход в размер на 100 милиона долара на ден и искат да запазят репутацията на Русия като надежден защитник на енергоресурсите“, – пише изданието.

Но, подчертават авторите на статията, Европа може да пострада, дори ако Русия не ограничи доставката на газ. Работата е в това, че почти половината от руското синьо гориво, предназначено за европейските потребители, преминава през Украйна. Москва вече спря доставката на газ за Киев. Но зимата настъпва и украинските чиновници няма да имат друг избор, освен да прибягнат към несанкционирано отклоняване на презназначеното за Европа гориво, за да не оставят гражданите си да замръзнат. Това, пише изданието, вече се случи през 2006 и 2009 г.

Жозе Путин _sНо енергетиката не е единствената стрела в колчана на Москва. „Доминиращата“ роля на Русия в редица ключови сектори, например, в добива на „стратегически важни“ метали, също дава на Москва възможност „целенасочено да причини болка“ на крупните производители от САЩ и Европа.

Русия, казва се в статията, е най-големият доставчик на титан, използван от самолетите Boeing и Airbus. Заради проблемите с руските доставки Boeing още през март тази година започна да се презапасява с титанови детайли.

Прекратяването на доставките на титан няма да бъде най-болезнената мярка от страна на Кремъл, но от ответните мерки на Русия може да пострада импорта на САЩ не само по отношение на тези метали. Изданието привежда данните от отчета, според който САЩ на 50 % зависят от доставките на метали от други страни, при това Русия е най-големият доставчик в света на 8 метали, сред които са използваните в електрониката тантал и талий.

В края на статията изданието цитира думите на шефа на бизнес-асоциацията от  USA Engage Ричард Савай. Според него, Владимир Путин продължава да държи в неведение Запада. Савай доказва твърдението си за „непредсказуемостта“ на Москва чрез затворените 12 ресторанта на Макдоналдс в Русия „уж за нарушение на санитарните норми“.

Ричард Савай отбелязва: „Това няма да бъде симетричен отговор. Има други начини да се навреди на работата на американските фирми и без „въвеждането на санкции“.

Реклама

2 отговора на “FP: „Непредсказуемата“ Русия знае как да стъжни живота на Запада

  1. РУСИЯ Е НЕПРЕДСКАЗУЕМА КАК ЩЕ СЕ ЗАЩИТАВА!
    ЗА ТОВА ПЪК ЦЕЛИТЕ НА ЗАПАДА СА ПРЕДЕЛНО ЯСНИ!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s