Меркел се бои, че на Русия ще й кипне

Путин МеркелКанцлерът предупреждава: в сферата на руско влияние могат да се окажат Молдавия, Грузия и Сърбия

Русия може да разшири влиянието си в Европа. Това каза в понеделник, 17 ноември, канцлерът на Германия Ангела Меркел по време на визитата си в Института за международна политика Лоуи в Сидни.
„Става дума не само за Украйна. Става дума за Грузия, за Молдавия, за Сърбия и за държавите от Западните Балкани“, – цитира думите на канцлера Frankfurter Allgemeine Zeitung. Според думите на Меркел, „украинската криза в никакъв случай не е регионално явление“.

Разбираемо е какво предизвиква безпокойството на Ангела Меркел. В неделя, 16 ноември, завърши визитата на Московския патриарх на цяла Русия Кирил в Сърбия. Московският патриархат нарече визитата световно събитие. Но патриаршеското пътуване носи и политически смисъл: руската православна църква сигнализира, че  щом Русия е изолирана от Запада, то православните от различните страни трябва да се обединят.

Патриарх Кирил не прескочи външнополитическите теми. „Струва ми се, че Сърбия демонстрира максимална подкрепа за руската външна политика, – заяви той. – Нито руската власт, нито сръбската няма да рискуват, когато ръцете се протягат една срещу друга за поздрав, защото от дъното на душите ни нашите народи са един до друг, а нашите църкви завинаги ще съхранят единството си“.

По-рано, на 16 октомври, в Белград на официална визита пристигна Владимир Путин – той присъства на военен парад (първи в Сърбия за последните 30 години) по случай 70-та годишнина от освобождаването на града от фашистите. Президентът на Сърбия Томислав Николич  на руски нарече Путин „брате Владимир“ и му връчи най-високото държавно отличие – орден на Република Сърбия Първа степен. В отговор Путин увери, че Русия „винаги ще възприема Сърбия като най-близкия си съюзник и най-близкия си роднина“.

На свой ред, сръбският премиер Александър Вучич за пореден път публично декларира, че Сърбия няма никакво намерение да се присъединява към антируските санкции на Запада и подкрепя строителството на газопровода „Южен поток“ на своя територия.

Двете държави се споразумяха да увеличат обема на руските инвестиции в Сърбия до 6-10 милиарда долара за няколко години, както и още милиард инвестиции за компанията „Нефтена индустрия на Сърбия“, чийто контролен пакет се държи от „Газпром Нефт“. Преговорите преминаха толкова успешно, че руският президент с четири часа закъсня за планираната в Милано среща с Ангела Меркел.

Реални ли са перспективите за разширяване на руското влияние, от което толкова се тревожи Западът?

Лидерите на водещите държави в Европа са в състояние на силно безпокойство, защото за кратко време пред очите им се промени геополитическото разположение на силите. Доскоро САЩ и най-близките му съюзници в лицето на Великобритания, Германия и Франция се чувстваха господари на света. Те бяха сигурни, че чрез различни методи – въоръжена агресия или с помощта на „мека сила“ – ще успеят да наложат собствените си ценности върху постсъветското и източноевропейското пространство. Но ситуацията около украинската криза кардинално промени нещата.

Изявлението на Меркел доказва раздразнението, което изпитва западната дипломация, защото тя не може коректно да формулира атаката си срещу Русия. Да допуснем, че Западът наистина е сигурен: Русия контролира Югоизтока, изпраща там свои доброволци във връзка с военните действия на територията на Украйна. Но какво общо има това с държавите, за които по-горе споменава Ангела Меркел – Молдавия, Грузия, Сърбия? В тези държави няма граждански войни, няма военни действия, а за кримски сценарий там въобще не може да се говори в момента.

Работата е в това, че в така посочените територии Русия засилва политическото си и икономическо влияние – въпреки желанието на Запада. Това може да се нарече експанзия на Москва в югоизточна посока. Именно това тревожи Запада. И той се опитва да спре тази експанзия, в това число, с помощта на антируски санкции.

Западът доказа, че не е в състояние да оправи украинския проблем. Европейците провокираха Майдана и държавния преврат в Украйна през 2013 г., но без да предложат в замяна никаква алтернатива, а сега не могат да се справят с вихрите и цунамите, които се зародиха в Киев.

Ръководството на Европейския съюз действа твърдо срещу Сърбия, България и Румъния – спира проекта „Южен поток“.

Е, нали разбирате, че това не може да продължава вечно…
Мисля, че когато войната със санкциите чувствително засегне бюджетите на гореизброените държави (изключвам България, защото родните управляващи до момента не са показали здрав разум), те ще изискат преразглеждане на политиката на диктат на Западна Европа и още по-силно ще се насочат към Русия.

Не вярвам Европейският съюз да е в състояние да преразгледа политиката си.

Нека не забравяме, че „пътеводителят“ на Западна Европа, включително и на Германия, са САЩ. Това означава, че ЕС ще остане на същите си позиции.

Дали Русия има шанс да се вклини на Балканите?

Според мен, този процес вече тръгна. Той е свързан най-вече с газово-енергийните проекти. Има и още един важен момент. Западните санкции заставят Москва да търси нови пазари за закупуване на хранителна продукция, в случая от Балканите. За това свидетелстват споразуменията, които подписа Путин със Сърбия. Да, Русия ще засили присъствието си на Балканите – най-вече търговско-икономическите….

Стремежът да се разшири политическото, икономическото и културното влияние е присъщо на всички държави в света. Най-мощно в това отношение действа Германия. Немците опитаха да разширят влиянието си на Балканите веднага след падането на Берлинската стена. Неслучайно Германия първа започна бомбардировките в Югославия. Балканите, както е видно, са обект на традиционна целеустременост както за германската, така и за британската външна политика.

А руската съпротива на всичко това е съвсем закономерна: Русия днес разширява влиянието си в зоната на традиционните си геополитически интереси. Още през XVIII-XIX век за Русия „източният въпрос“ е бил номер едно. Той се пропагандира като кауза „Москва – Третия Рим“ и общо казано събира в себе си защитата на православното духовно пространство.

„Източният въпрос“ и сега е жив, никъде не се е скрил. Балканите са руската културно-цивилизационна среда, без да се обиждаме от това. А не бива да се обиждаме, защото сме толкова слаби, че на този етап не сме в състояние въобще да говорим, че България може да създаде каквато и да е среда, а камо ли цивилизационна такава…Затова Сърбия става руската опорна точка на Балканите. Заради гореказаното и заради западната нагласа на българските управляващи…

Самата Сърбия е заинтересована от близките си контакти с Русия. За нея те са жизнено необходими. Дано ние, православните българи, успеем да вразумим управниците си. И да се присламчим към Русия, с извинение за цялата грозота на думата присламчим…Употребявам я, защото манджата, която надроби демократичната ни власт за тези 25 години ни постави в графата „предатели“ за Русия.

За сърбите днес е важен въпросът за оцеляването, защото Сърбия методично се задушава от „цивилизования“ Запад. Достатъчно е да кажем, че 80 % от осъдените и следствените в Хага са сърби. Западът работи за унищожаването на сърбите като нация. В тези условия Русия се възприема от сърбите като духовен съюзник.

Русия вече присъства в Сърбия икономически, което гарантира оцеляването на нашата западна съседка. Не може да се изключи в бъдеще в Сърбия да се появи и някакъв военен контингент – тази стъпка ще бъде посрещната от сърбите с ликуване, сигурна съм.

Разбира се, че тази перспектива няма как да зарадва Ангела Меркел. Тя търпи, мълчи, например за военното присъствие на САЩ в Германия, и се присъедиява към антируските санкции, въпреки националните интереси на немците. Но Меркел не може да изтърпи увеличаване на руското влияние на Балканите. Впрочем, какво има да се чудим: Западна Европа винаги е била в списъка на руските опоненти.

Меркел се страхува, че Грузия също ще стане приятелска по отношение на Русия държава. В икономически план Русия няма голяма полза от Грузия, но отношенията между двете държави са важни. А що се отнася до безпокойството на Меркел за руското влияние в Молдавия, става дума за опасението, че Русия протяга ръка и към Приднестровието. А оттам какво пиленце ще изхвръкне, никой не знае…

Шансовете на Русия да разпространи влиянието си и в Южен Кавказ, и в Европа като цяло днес са големи.
Светът се преобразува – той вече не е монополярен, както искаха американците.

А Русия започва да играе в него все по-забележима роля.

Дали България ще се вмъкне в този така лесно разгадаем геополитически лабиринт, зависи от нашите управляващи.

А донякъде и от всички нас.

Ако мълчим като наложени зелки в бидон, ще изпаднем от класацията.

Ако не сме мълчаливи наблюдатели, може и да се излекуваме от западната проказа.

Петя Паликрушева

2 отговора на “Меркел се бои, че на Русия ще й кипне

 1. Цитат: „Дали България ще се вмъкне в този така лесно разгадаем геополитически лабиринт, зависи от нашите управляващи. А донякъде и от всички нас.“

  Не, не – напротив, точно обратното! Приоритетът е обратен! ОТ НАС зависи на първо място, а именно от нашите управляващи това изобщо не зависи!

  „Нашите управляващи“ стабилно и устойчиво ни водят на смърт. Те са предатели и мерзавци, едни „не-съвсем-хора“ – човекоподобни само на външност, защото са загубили подобието Божие; индивиди, потънали в грях и всевъзможна низост.

  И това не са мои лични „осъждания“ на горките бедни невинни душици. Защото съдя по делата им. Това не могат да бъдат дела на нормални, почтени и морални хора, па камо ли на народни водачи. Ето защо тези „духовни трупове“ са просто едни марионетки. Те подскачат по нашата политическа сцена, по волята на световния диктатор САЩ.

  Единствено радикалните (леви!) националисти от „Атака“ не се продадоха. (Даже „Съюзът на комунистите в България“ се продаде на буржоазната БСП – бях просто втрещен от изумление и огорчение.) Само от те все още нямат нищо общо с тази пасмина и не са завързани на щатските кончета. Но на тях никой няма да им даде даже да помиришат властта – всички останали са направили железобетонна стена пред тях и със завидно единодушие ги мачкат, за да не им дадат нито власт, нито даже трибуна. И нищо чудно – „всички останали“, това е всъщност една единствена сила, а именно – ФАШИНГТОН.

  И някой може ли да очаква от такива „наши управляващи“ да ни измъкнат от някакъв си геополитически лабиринт? Някой може ли да очаква от такива изобщо да направят нещо, каквото и да било, което да е самостоятелно, в което да има поне капка разум и грижа за народа? Нещо различно от командите на Фашингтон – да бъде унищожена страната България, да бъде изтребен българският народ, местните ресурси да бъдат ограбени, а каквото не може да се изнесе – да бъде унищожено?

  Поразен съм от такава наивност. Не, драги мои. Истината е във ВТОРАТА МИСЪЛ – че именно „от всички нас“ зависи нашето спасение! Смешно-не-смешно, но е факт: „спасението на давещите се е дело на ръцете на самите давещи се“.

  Няма кой да ни помогне. Сами виждате, че Русия явно дава политическо внимание и подкрепа на тези, в които „има хляб“. Като сърбите, да речем. Които поне нещо реално правят, за да се съпротивляват. А нали и ние също сме славяни (повечето), и ние сме православни (повечето)? И ние до неотдавна бяхме „братски народ“? Но явно, вече не сме.

  Русия ни е отписала. Там вече никой не ни обръща внимание и не ни подкрепя с нищо. Защото сме дълбоко колонизирани и сме изцяло в лагера на врага. Какво ни остава тогава? Да се разбунтуваме, па макар и отчаяно – както отчаяно е било и Априлското въстание. Едва тогава ще ни възприемат на сериозно и нашите приятели, и нашите врагове.

  Само един труп не се съпротивлява и не реагира, когато го режат. Надявам се, че нашето общество все още не се е превърнало в труп и ще се събуди, за да осъзнае първо кой го коли, па после, дай Боже, и да започне да рита.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s