The Financial Times: НАТО провежда мащабни киберманеври

Киберучения 1a„В брезовите гори около град Тарту в източна Естония, на 50 км от руската граница, НАТО се подготвя за кибервойна“, съобщава The Financial Times.

Тази седмица алиансът проведе най-големите в света компютърни военни учения. „Мерките за безопасност са били толкова строги, че НАТО не съобщи за провежданите мероприятия до самия им старт – от опасения, че симулативната хакерска атака ще се превърне в реална“, – пише авторът на статията Сам Джонс.

„Кибератаките могат да бъдат толкова опасни, колкото и реалните. Те могат да блокират важна инфраструктура и имат огромно въздействие върху американските операции“, – заяви по време на визитата си в Талин генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

От редиците на разположения в Тарту екип, състоящ се примерно от около 100 военни и разузнавачи, в понеделник започнаха технически много сложни атаки на НАТО в Европа и Северна Америка: смартфоните на военните на платформи Android бяха изпочупени, беше пуснат в действие сценарий, че доставчикът на военна техника сам е поставил под заплаха собствения си производствен процес, оперативната група излетя за Гърция. Това е само един от сценариите, според които хакерите успяват да вземат под контрол системата, управляваща самолетите-разузнавачи на НАТО Awacs, – описва ученията Джонс.

„Според една от най-шокиращите сюжетни линии на киберученията, на високопоставен офицер от НАТО е отвлечено семейството, а после започва неговото шантажиране – той е заставен да открадне голям брой секретни данни от военната мрежа на алианса със защитени документи“, – се казва в статията.

„Нападателите трябвало да ликвидират мисията на НАТО в измислената държава Африкански Рог, която е раздирана от война. В реалността сценарият би бил лесно представен под формата на версия за заплаха пред алианса в резултат на кризата в Украйна. Русия, макар тя да не е спомената нито веднъж в гореописания сценарий, се мержелеела пред погледа на участниците в кибератаката на НАТО“, – пише авторът.

Един отговор на “The Financial Times: НАТО провежда мащабни киберманеври

  1. Ами така си е, само глупаците още не ги знаят тези работи. Мислете му и се гответе! Нищо не е такова, каквото изглежда. Опасността е навсякъде! Защото ТАМ НЯКЪДЕ, в някаква си стаичка, един зловещ чичко седи зад компютъра и зловещо работи с потните си пръстчета. И гледа. И чете. И пише, и записва… И какво ли още не… И всичко това си е чиста реалност, а не е „конспиративна теория“, „ха-ха-ха“…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s