Fox News: Американските военни бази трябва да се разположат по-близо до Путин

ФоксВодещ: Да поговорим за събитията в чужбина. Владимир Путин отново се появи на сцената след странното си и действително необяснимо 10-дневно отсъствие. 62-годишният президент на Русия отхвърли слуховете, че има здравословни проблеми. В същото време шефът на НАТО предупреди, че Русия, която става все по-смела, провежда все повече и повече военни учения. И всичко това на фона на факта, че САЩ изпратиха 3 000 военни в Прибалтика за участие в съвместни военни учения на НАТО.

Към нас се присъединява военният аналитик, генералът в оставка Джек Кейн. С Вас се виждаме веднъж на всеки десет дена. Генерал Кейн, какво мислите по повода? Първоначално необяснимото отсъствие на Владимир Путин предизвика в мен своеобразно раздразнение. Ако нашият президент липсваше в продължение на 10 дена, хората, вероятно, биха си задавали въпроси. Как мислите?

Джек Кейн, военен аналитик: Не мисля, че можем да кажем много по въпроса. Нарцистичното “Аз” на Путин се наслаждава всяка минута на случващото се. Той накара Русия и целия свят да гадаят с какво се е занимавал през тези 10 дена. Путин определено може да е бил болен, а може и нещо друго да е правил.

Според мен, съдейки по всичко, което виждаме, той е в достатъчно добра форма. При него всичко е под контрол. Резултатите от допитването показват, че в Русия той има висок рейтинг. Допускам, че ако се проведе допитване в целия свят за най-влиятелния, уважаван лидер, а и за лидера, от когото хората се страхуват, Путин ще заеме първо място.

Водещ: Наистина ли? Защо така мислите?

Джек Кейн gДжек Кейн: Погледнете как той завъртя Европа и САЩ. Той има геополитически цели, които се старае да постигне. Върна на Русия гордостта и националното самосъзнание. Независимо от вътрешните проблеми, които има Русия, допитването доказва, че Путин все още се ползва с висока подкрепа.

Водещ: Русия наистина има множество вътрешни проблеми, особено в сферата на икономиката. А санкциите, които бяха наложени върху нея след действията й към Украйна, определено не подобряват живота на средностатистическия руснак.

Но дайте да си поговорим за военните учения, които се провеждат в момента. Ние изпращаме 3000 войници. Във военните учения на Русия участват 38 хиляди военнослужещи, а също голям брой тежка техника. Какво мислите по този въпрос? Трябва ли ние да демонстрираме по-агресивно силата си в тази част на света?

Джек Кейн: Преди всичко, ученията за военните са нещо съвсем обичайно. Ние си ги провеждаме сами. Европейците не провеждат военни учения толкова често. Русия определено прави това. Според мен, част от тези учения, разбира се, са свързани с Русия и с тези действия, които Путин предприе в Украйна, в Крим, а и с действията, които предприехме ние там.

Предполагам, че нашите действия не са достатъчни. Икономическите санкции нито на йота не промениха поведението на Путин. Второ, ако той наистина мисли за преустройство на политическия ред, установен след студената война, мисли да се стовари в Прибалтика и да хвърли с това ръкавица на НАТО по отношение на самото съществуване на организацията…Ако допуснем, че това е един от възможните варианти, тогава нашите действия не са достатъчни.

Водещ: А как трябва тогава да постъпим?

Джек Кейн: Според мен, ние трябва да признаем, че проблемите на европейската сигурност вече не са съсредоточени в Централна Европа, а именно там са разположение нашите сили след Втората световна война. Силите ни вече трябва да са съсредоточени в Източна Европа, ние трябва да прегрупираме базите си. И не само временните си бази, а и постоянните.

Трябва да преместим авиобазите и базите на сухопътните си войски от Централна Германия и подобни държави, където те сега са разположени, дълбоко в Източна Европа. Това ще повлече след себе си определени загуби на средства, но те са абсолютно оправдани, защото така ще дадем на Путин ясно да разбере, че тези държави – страните от Балтика, Полша и т.н. – са важни за нас. Те са част от НАТО и ние няма да допуснем посегателство над тях.

Водещ: Вие просто предугадихте следващия ми въпрос. Канех се да Ви питам за загубите по преместването на базите. Но добре разбрах мисълта ви, че ние не трябва да оставаме в един регион, където нашите бази стоят вече няколко десетилетия. Т.е. Вие смятате, че физическото преместване по-близо към Русия ще е достатъчно, за да заставим Владимир Путин да се спре?

Джек Кейн: Не знам. Но знам, че това ще бъде задържащ фактор. Така ние ще изпратим на Русия мощен сигнал за това, че ситуацията в сферата на безопасността в Европа определено е променена. Трябва да се признае фактът, че ситуацията се променя чрез сплашване и заплахи.

Водещ: Позволете ми да се върна на предишната Ви мисъл, че Путин, вероятно, крои планове да преустрои реда в Европа, възникнал след студената война. Тези дни в The New York Times се появи много интересна статия за жителите на Полша. В тази държава всички – фризьорки, съседи, бащи, майки – мислят, че война ще има.

И някои граждани – не военни – влизат в народните опълчения, защото те сериозно се опасяват, че в родните им градове ще влязат танкове. Това е много тревожна ситуация. Какво мислите за това? Какво трябва да се направи в такава ситуация?

Джек Кейн: Първо трябва да отбележа, че Полша процъфтява. Качеството на живот сериозно се подобри, но поляците добре познават историята си. Първоначално тях ги разгромиха нацистите и фашистите, а после ги превзеха и окупираха руските дивизии, те дълги години бяха в състава на СССР. Поляците знаеха, че всеки опит да се промени ситуацията в страната щеше бъде жестоко смазан.

Това е тяхната история. Днес те виждат Русия в същата светлина. И е съвсем естествено тази мисъл да занимава най-вече съзнанието им. Те виждат какво се случва в Украйна, в източна Украйна, какво се случи преди няколко години в Грузия. И си задават въпроса: “Може би ние сме следващите?”

Водещ: Мислите, че това е така?

Джек Кейн: Не знам, мисля, че никой не знае какво ще направи Путин. Ние трябва да строим съжденията си, базирайки се на действията му. Очевидно е, че той се опитва да сплашва тези държави, старае се да подготвя почвата, за да си облекчи работата, ако реши да направи каквото и да е.

Джена, мисля, че Путин е бил много изненадан след събитията в Крим и източна Украйна, виждайки реакцията на Европа. И още повече се е изненадал от вялата реакцията на САЩ. Ние му позволихме да направи всичко, за да го направим благоразсъдлив, а това само още повече го раздразни.

Именно това безпокои поляците. Те си задават въпроса: “А кой ще ни пази гърба? Ще ни защити ли НАТО, ще ни защитят ли САЩ?” До днес ние направихме всичко, което превръща тези въпроси в напълно обосновани. И това ги безпокои.

Водещ: Генерал Кейн, винаги ми е приятно да бъдете в нашето предаване. Благодаря Ви.

Джек Кейн: Беше ми приятно да си поговоря с Вас, Джена.

В ефир на 16 март 2015 г.

Превод: Петя Паликрушева

Един отговор на “Fox News: Американските военни бази трябва да се разположат по-близо до Путин

  1. Ха-ха, образцовата мозъчна клизма за щатски кретени. (Ако все още са полукретени – да станат пълни кретени.)
    Виждаме в ролята на „гост“ един агресивен лъжлив психопат. „Домакините“ му са продажни преститутки. Всичко това в рамките на едно пропагандно шоу, предварително планирано и режисирано по всички методически указания на Държавния депърдамент и Пентаговна.
    И всички участници са тъпи като галоши, неграмотни и безотговорни, мислещи само за конкретния хонорар, който ще лапнат.
    Нищо… То има кой да мисли вместо тях. От тях не се иска да са умни, образовани или морални. Трябва само да си изиграят ролите и да си вземат паричките.

    Да… При цялата тази лавина от пропагандни лъжи и манипулации, която се излива върху гражданите на ФАЩ, е просто изумително, че там има по-голямо недоверие към правителството, отколкото при нас! Там, просто невероятно! – хората са по-устойчиви към такива медийни повърни. Докато в милата ни родина за средностатистическото българско говедо, телевизорът и радиото все още са като някакви богове, на които безпрекословно им се вярва.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s