The National Interest: Защо няма да има нова студена война

Студена война reМатю Рожански, Р. Салцман

На фона на продължаващата криза в Украйна на мода вече са разговорите за “новата студена война”. Дори експертите, изучаващи СССР и Русия от времената на гарантираното взаимно унищожение до самия край на комунизма, казват, че нормализация в отношенията между Русия и Запада може да има едва след десетилетия.

Сюжетът за нова студена война звучи примерно така: нахлуването на Владимир Путин в Украйна е непростимо нарушение на принципите на европейската сигурност и нормите на международното право, а това отравя отношенията със САЩ и Европа до такава степен, че всички надежди за примирие и сближаване ще бъдат унищожени. Самият Путин се отнася с презрение към западните ценности, пълен е с антиамериканизъм, който е поставен в центъра на официалната идеология в Русия. С тези постановки той успешно промива мозъците на младото поколение руснаци. В обозримо бъдеще по въпроса за контрола над въоръжението ще може да се достига единствено до клаузата за съкращаване на въоръжението, признавайки с неохота, че без подобни споразумения рискуваме да се унищожим един друг, а да направим същото и по отношение целия свят. Затова е налице повторение на студената война.

Студена война 35Да, отношенията между Русия и Запада са извънредно обтегнати, а източник за напрежението е катастрофалната ситуация в Украйна. Тя в близко време няма да се промени. Но смятаме, че в концепцията за “нова студена война” има невярна представа за Русия и Запада, особено когато става въпрос за поколението, което израсна след разпада на СССР и края на първата студена война.

Като представители на това поколение в САЩ, които имат опит в изучаването на Русия от позицията на “дипломацията на втората писта”, смятаме, че погледът върху настоящия конфликт от позицията на предишния конфликт е погрешен. Обявяването на “началото на новата студена война” дойде твърде рано, а това не съвсем подхожда на ситуацията днес.

От геополитическа гледна точка има ясни различия между настоящия конфликт и студената война: в настоящия конфликт липсва идеологическо измерение, преобладава напрежението в постсъветското пространство, а не в други региони, нараства ролята на незападните държави (Китай, Индия, Бразилия и пр.), които до момента отказват за заемат страна в конфликта. Тези различия не изключват възобновяване на отношенията между САЩ и Русия, съществуващи в периода на студената война, от чиито последствия могат съществено да пострадат Европа и други региони.

Студена война -453261Но от конфликта, който господства в света във втората половина на XX век, настоящата ситуация се различава по междуличностните отношения. По тази причина ситуацията не бива да се нарича нова студена война.

Независимо от разговорите за новата желязна завеса на взаимна враждебност и недоверие, която се спусна между Изтока и Запада, руснаците и американците могат в болшинството от случаите да обменят пътувания, свободно да общуват един с друг и да търсят взаиморазбиране по най-трудните въпроси чрез възпитан диалог. По време на неотдавнашните си пътувания в Москва ние се срещнахме с руски експерти на всички нива, готови към взаимодействие, при това по-младото поколение се отличава със стремежа си към дълбок и полезен анализ на събитията в Русия и в Украйна, а и в отношенията Русия – Запад.

Студена война -s6-c30Забележете: “полезен и дълбок” – това не е евфемизъм, имащ значението на “прозападен”. Възгледите и мненията на новото поколение руски експерти се характеризира с широко разнообразие. Това са професионалисти, умни, интелигентни и готови да общуват с американците хора, дори ако това общуване не довежда до общи позиции. Освен това, те са готови да говорят открито и публично, без да се опасяват от някакви последствия от страна на властта. Това е главната разлика от онова време, когато дори баналната беседа с чужденец би довела до усложнения и някакви рискове. (авторите явно не са посещавали Източния блок по време на самата студена война, бел.ред.).

Благодарение на интернет ние можем с огромна лекота да общуваме един с друг, за което по време на студената война дори не можехме да мечтаем. През социалните мрежи ние ежедневно, а понякога ежечасно обменяме информация с руските си приятели и колеги. Това не е просто банално твърдение, че интернет е направил света по-малък. Във Фейсбук и Туитър виждаме как нашите руски колеги и техните приятели в Русия заедно гледат едни и същи кадри, препоръчват си един на друг, дори без да мислят за присъствието на американци в мрежата. Затова нашите отношения с руските колеги са по-дълбоки и обширни в сравнение с предишните поколения американски и руски експерти.

untitledДиалогът сам по себе си не може да доведе до край на конфликта, той може да помогне напрежението да няма дълбок характер и да не продължи дълго. Но за да има влияние върху официалната политика в Москва и Вашингтон, трябва да има критична маса от експертни гласове от двете страни. По ирония на съдбата, с края на програмите на американското правителство от епохата на студената война за подкрепа на специалисти по Русия и по финансирането на техните пътувания в тази страна, броят на младите хора, избрали нашето поле на дейност, се съкрати. В резултат на това преобладават гласовете на хората от епохата на студената война.

Ако няма разбиране колко важно е да се подготвят американски специалисти за изследователска работа в Русия и за взаимодействие с тази държава, то ще отслабнат и дори изчезнат междуличностните връзки, които са изключително важни за нас и нашите руски колеги. А тогава ние наистина ще се окажем в нова студена война.

Матю Рожански – директор на Института Кенан към вашингтонския Център Уилсън. Р. Салцма – аспирант, специалист по руски и евразийски изследвания, работеща в Училище за водещи международни изследвания към Университета Джон Хопкинс.

Петя Паликрушева

Студена войнаjsgСтудена война3_1

2 отговора на “The National Interest: Защо няма да има нова студена война

  1. „Нахлуването“ на Путин в Украйна е няма нищо общо с ДИРЕКТНОТО НАХЛУВАНЕ И ВОЙНАТА В ИРАК И ЮГОСЛАВИЯ!!!
    Въпреки ПАРИТЕ И СПЕЦИАЛНИТЕ ПРОГРАМИ ЗА РУСИЯ,
    ПРЕОБЛАДАВА НАСТРОЕНИЕТО ОТ СТУДЕНАТА ВОЙНА!
    КАКВО огромно съжаление!

  2. Я па тези! Наивници ли са Рожански и Салцманк, или лъжци? Родните им Фашистки американски щати не искат „студена война“ с Русия! Те искат ГОРЕЩА война с Русия! В която отново няма да участват пряко. Те имат и нови оръжия – технологията на „цветните революции“. Ще започнат именно от тях, защото са по-евтини. В останалото нищо не се е променило – агресорът си е същият, набелязаната жертва – също. Позициите са пределно ясни. Вълкът иска да яде.

    Естествено, че „студената война“ днес е невъзможна. Времената се промениха, дойдоха на мода други методи. Е, и какво от това? Тези рожби на „дипломацията на втората писта“ са същите лъжци като учителите си от „първата писта“. Лъжат, мажат и отклоняват вниманието от истинските въпроси и от важните проблеми. Като ги заменят с измишльотини. И после ги „опровергават“. Да има само кретени да им вярват.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s