Марионетка или клан ще управлява САЩ след изборите ?

APTOPIX Republican ConventionИзборите за президент на САЩ няма да променят нищо

Не е важно кой ще бъде следващият “стопанин” на Белия дом. Нито един от претендентите не е в състояние да внесе разведряване в руско-американските отношения, както и промяна на външната политика на Белия дом.

Демократите

Изявлението на Хилъри Клинтън, че има желание да представлява демократите на поредните президентски избори не беше сюрприз. Още през лятото на 2014 г. тя беше на пикник у сенатора-демократ Том Харкин. Тази незначителна на пръв поглед постъпка на бившата първа дама веднага бе оценена от журналистите като нейно вероятно участие в предстоящата президентска надпревара през 2016 г.

Клинтън- Буш clinton-bush_2887375kОще през септември 2014 г. сенатор Бърнард Сандърс обяви, че ще се бори за президентския пост. Без да е представител на нито една партия, Сандърс в Конгреса застава на страната на демократите. Но понастоящем името му не фигурира в списъците на потенциалните кандидати. Фаворит за демократите е Хилъри Клинтън, но на партията й липсва “втори ешалон”, твърдят специалисти.

Какво се случва при републиканците?

Едни от вероятните участници в президентските избори от Републиканската партия е губернаторът на Уисконсин Скот Уокър, сенаторът от щата Кентъки Ранд Пол и сенаторът от щата Тексас Тед Круз. Но очевиден лидер е бившият губернатор на Флорида Джеб Буш. Казват, че от имиджова гледна точка най-интересен е Уокър, а от финансова – Буш.

Наблюдателите наричат Ранд Пол радикален изолационист, което моментално го превръща в слаб кандидат.

Някои смятат, че лансирането на Тед Круз е опит да се торпелира Ранд Пол.

И Буш, и Клинтън по същество нямат никакви кардинални различия по отношение на американската политика, по поведението на Уол-стрийт, по финансовия бизнес, по външната политика…

Затова на предстоящите президентски избори в САЩ ще видим кандидати, които няма да имат принципни различия, т.е. ще бъдат еднакви, като еднояйчни близнаци.

Битка между клановете

Битката в САЩ не е между демократите и републиканците, а между клановете Клинтън и Буш.

От края на 80-те години на XX век, т.е. през последните 30 години, само два американски клана си съперничат за американския президентски трон. Това показва, че прехвалената американска демокрация е напълно “изродена”, тя е някакъв мутант, някакъв Франкенщайн между едрия бизнес, между финансовия капитал, между военната промишленост и между политиците.

Клановете вече имат желание не да лансират чужди фигури, а сами да бъдат фигурите, които да държат властта в ръцете си. Т.е. олигархия в действие – едър капитал, който се слива с властта.

През последните 30 години американската политика върви по релсите на неоконсерватизма и ни на милиметър не се е променила. Затова каквато и да е смяна на лицата в Белия дом, няма да означава промяна в политиката.

Би трябвало да ни е все едно

Светът би трябвало да не се влияе от заемането на президентския пост на който и да е кандидат. Политиката на САЩ, като държава, която претендира да е глобален световен господар, едва ли ще се промени.

Но все пак, Хлинтън би провеждала значително по-проблемна политика, имайки предвид свързаните с нея хора в Държавния департамент, които в последните години провеждат твърде агресивна политика.

Но никой не бива да се надява на топли отношения с Америка, заради черните си или сини очи.

Най-добрият вариант е Америка да не ни обръща никакво внимание, но това на този етап се случва само в сънищата.

Петя Паликрушева

Един отговор на “Марионетка или клан ще управлява САЩ след изборите ?

  1. Само Ранд Пол има някакъв минимален шанс да попромени нещо. И да спаси САЩ, като се замислиш… (А може би и целия свят. Зависи кой до каква степен е песимист…) И точно по тази причина Пол няма да бъде избран. Защото скотовете с право на глас ще изгласуват за когото им кажат медиите. А медиите ще им кажат това, за което им се плаща. А плащат тези, дето печатат парите. (За целия свят ги печатат, между другото…) Така работи щатската демонокрация (или идиотокрация – виж eдноименния филм, да ти стане ясно).

    А дали ще е бясна кучка или откровен диктатор, какво значение има вече? Все едно, който и да е, ще прави това, което му се каже „отгоре“. Всички „фаворити“ всъщност са кукли на конци. САЩ е управляван от „елит“, част от т.нар. „световен елит“. Те са хората, които вземат решенията и определят политиките.

    Докато народът е стадо от говеда, винаги ще има и касапи, които да го колят. В това отношение САЩ с НИЩО не са по-добре, отколкото сме ние тук в България. „Демокрацията“ там е точно същата, като нашата, и изборите им работят по подобен начин, и шмекериите са същите, да не говорим и колко отработени методи си имат за изкривяване на резултатите от „народната воля“ (ха-ха…) Дето много добре вече си ги знаем. Че кой е проектирал нашата „демокрация“? Не бяха ли щатските експерти, които бяха поканени най-любезно на времето да ни обяснят как се пише конституция и как се прави „пазарната икономика“? Какво да се чудим тогава?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s