The Washington Times: ЦРУ и китайското разузнаване заедно срещу СССР

Китай 8“В програмите срещу СССР, провеждани от няколко американски президенти подред, е имало тайно сътрудничество между ЦРУ и Китай. Китай се присъединил след осъзнаването, че марксистко-ленинският икономически модел на Москва е обречен”, – такава информация получил журналистът от американското издание в наскоро публикувана книга на бившия сътрудник на Пентагона Майкъл Пилсбъри “Стогодишният маратон”.

Съвместната дейност, за която става дума, се отнася към 1970-те години на миналия век. По онова време Пилсбъри бил помощник на заместник-министъра на отбраната на САЩ по политическото планиране и затова имал информация за секретните договори с Китай. Общата програма срещу СССР е била осъществявана и чрез радиоелектронен шпионаж. “Ако се вярва на книгата, Китай е помагал на афганистанските въстаници да нахлуват в територията на СССР, докато юристите от ЦРУ не сметнали това за прекалено провокативно”, – се казва в статията.

Книгата на Пилсбъри, вероятно, ще постави Китай в неловко положение, пише авторът на статията, защото Китай постоянно обвинява ЦРУ във враждебни действия – например, че подкрепя Далай лама и протестиращите в Хонконг. Но Пекин ще се разстрои от данните и по още един повод: че през 1982 г. е участвал в програма на ЦРУ за въоръжаване на въстаниците в Камбоджа, воюващи с Виетнам. “Китайците не само са продавали на САЩ оръжие, което е било изпращано на въстаниците, но и са ги съветвали как точно те да провеждат операциите си”, – пише Пилсбъри.

“Продължава ли и сега тайното сътрудничество, – пита авторът на статията и допълва, че книгата на отговаря на този въпрос.

Петя Паликрушева

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s