Немците не вярват на НАТО

German Chancellor and head of German CDU party Merkel awaits start of party board meeting in BerlinСеверноатлантическият алианс губи доверието си в Германия. До този извод стигна немското издание Dеutsche Wirtschafts Nachrichten на базата резултатите от социологическото проучване, проведено от експертите на американския Pew Research Center.

Изследването, припомня РИА “Новости”, което се отнася до хипотетичния сценарий за нападение на Русия над една от държавите-членки на НАТО, е проведено на територията на 10 участнички във военния блок. Целта на изследването е да се изясни подкрепят ли гражданите на държавите-членки участието на своята страна в конфликта, както изисква “член пети” от устава на организацията.

Запомнете го това последното изречение, ако обичате, защото, както сами разбирате, то е много важно. Но за последното ще говорим и пишем друг път.

(Понеже в България никой до момента не е чувал за това изследване на наша територия, а то е било проведено и тук, то е време родните ни управляващи да се сетят, че са длъжни да информират българските граждани за всичко, което се провежда в страната и минава през тяхната официална  положителна санкция. А вероятно е време да се добавят съответните законови текстове, които да предвиждат санкции към длъжностни лица, които умишлено и целенасочено държат в заблуждение българските граждани чрез скриване на информация, лъжлива такава или откровена манипулация).

Но да се върнем към немците и доверието им към НАТО.

Меркел 31Болшинството немци (58 %), както отбелязва немското издание, са против каквото и да е увеличаване на войските на НАТО в Европа. В оценката си към политиката на Москва, немците не са толкова единодушни: в Източна Германия оценяват политиката на Русия като положителна – 40 %, а немците в Западна Германия дават положителния си глас само при 19 % от запитаните.

Изданието допуска, че нежеланието на немците да се увеличават войските на НАТО в Европа е свързано с принципното им нежелание да има война. Резултатът от допитването може да бъде свързан и със загубата на доверието към НАТО от страна на жителите на Германия. Днес само 55 % от немците вярват на Северноатлантическия блок. През 2009 г. те бяха 73 %.

Наистина, нежеланието на немците да воюват е с твърда обосновка. Антивоенното настроения в Германия е налице от 1945 година. Може да се каже, че явлението е придобило вече размерите на държавен пацифизъм. Той е и един от крайъгълните камъни на немската външна политика, както смятат редица международни коментатори. Бундесверът имаше забрана за провеждането на задгранични операции за достатъчно дълъг период от време. Забраната беше свалена през 1990-те години във връзка с войната в Югославия. Тук трябва да добавим и преосмислянето на негативната роля, която изигра Германия по време на Първата и Втората световни войни.

За горецитираните резултати има и друга причина: антируската истерия в Германия придоби зловещи размери и така постигна обратната цел. Немците постепенно започнаха да прозират истинската ситуация, в която е поставена държавата им. Промени се и отношението на немското обществено мнение по отношение на средствата за масова информация, по-точно към ролята на медиите в информационната война. Във връзка с това трябва да споменем книгата, която остана за дълъг период от време в списъка на 10-те най-продавани немски книги – “Купените журналисти”. Автор е известният немски публицист Удо Улфкот. В книгата той описва с ярък език механизма за вербуване на журналисти в централните немски медии за провеждането на информационна война. С вербуването се занимават различни фондове на трансатлантически корпорации, спецслужби и дори правителствени организации.

Днес средностатистическият немец не се доверява вече сляпо на всичко, което чете в пресата и вижда по телевизиите. Хората търсят и откриват алтернативни медии. Благодарение на интернет това вече е много лесно. На фона на сериозната икономическа криза, в която е Германия, хората започват да си задават правилните въпроси. И истината влиза почти във всяко семейство, въпреки официалните медии.

Към причините за спадналото доверие на немците към НАТО трябва да добавим и скандалите с подслушването на висшето немско ръководство от американската Агенция за национална сигурност. Берлин не винаги разбира външната политика на Вашингтон. Германия не е съгласна и с редица операции на САЩ. Но не бива да забравяме и огромното чувства на благодарност, което изпитват немците от Западна Германия към американците за подкрепата им по време на “студената война”. Тази благодарност, обаче, постепенно заминава в миналото.

Но, нека не правим прибързани изводи и да не забравяме, че НАТО за Германия е един от основните приоритети. Алиансът е важен за Берлин, защото той се опитва там да се утвърди като водещ фактор, с когото да се съобразяват Щатите и останалите членове.

Берлин се старае да повиши ролята на ЕС като самостоятелна организация във външната политика и отбраната. Затова Германия увеличава военния си бюджет. В последните десет години го увеличава всяка година, дори по време на кризата.

Проблемът е, че цяла Европа тотално е “завладяна” от американските цивилизационни ценности.

Европа се държи послушно.

Европа дори се моли армията на САЩ да я окупира!

Когато Пентагонът заяви, че има намерение да разположи в страните от Балтика и Полша своите танкове и бронетранспортьори (за да ги защити от “източното чудовище”), европейските държави едва не се сбиха помежду си, за да получат “честта” да имат на своя територия отвъдокеанските метални машини.

Министър Ненчев, снимка Капитал

Министър Ненчев, снимка Капитал

За българските поамериканчени управляващи дори не искам да споменавам.

Не от жалост или от липса на време.

От гнус.

Петя Паликрушева

5 отговора на “Немците не вярват на НАТО

 1. Има и по-дълбока причина – парите.
  Поддръжката на военен паритет между Русия и САЩ струва много, много, много пари.
  Практична Европа (тоест основните държави-играчи в ЕС) предоставя военни бази на САЩ, защото получава териториална защита и същевременно пести пари. Това е като да пазя двора си с кучето на съседа. Той го е купил, отгледал, отхранил и поддържа – но пази моя двор.
  Ние, нормалните хора, просто не може да си представим за какви количества пари става въпрос. Астрономите боравят с такива цифри.

  П.П. Горното обяснение е половината от цялата ситуация. Струва ми се нереалистично Русия да тръгне на завладява или бомбандира Европа. Следователно има друга причина ЕС да иска военни бази на територията си. Най-вероятно политическа – ЕС удовлетворява желанието на САЩ да има военни бази близо до Мечката. Като по-малките страни се подмазват на САЩ, а по-големите европейски държави търгуват с този достъп/близост до границите на Русия.

  С уважение: Антон Фотев

  • „Практична Европа“? Че то тогава, от нас българите по-практични няма. Не щем да храним своя армия, затова храним чужда и тя нас идеално ни пази – какво куче само, пазач! За чудо и приказ! На голяма далавера сме, и колко пари само сме спестилииии!… (Де само да ги бяхме видели, ама нейсе.)
   То това ми напомня онея рекетьори, дето преди двайсетина години ходепа по магазинчетата на дребните търговци и им предлагаха да ги пазят. И ги палеха и ги трошаха, ако случайно не се съгласят. Не че имаше някаква сериозна нужда магазинчетата да бъдат пазени от някого… То, единствените бандити наоколо бяха самите „пазачи“… Ама, като не си плащаш – и бой, и тормоз! – па да видиш, нямаш ли нужда от защита, твойта м… Та и на еврейопейците същата работа. Намерил ги е пазачът. Пази ги здравата.
   Та, като сравнявате Русия с мечка, защо не сравните и „практичните“ еврейопейци, дето са си плюли на муцуните (пардон, на суверенитета), с нещо друго? С това, което всъщност са? Ако Русия е мечка, то те тогава, са ПОМИЯРИ. А от всичките помияри, България е най-дръгливият и най-долният. Крастав и вонлив помияр. Обаче му е гот, нали. На чиста далавера си е, това е най-важното. Е, поне така си мисли въпросният помияр. Пък то и да не мисли, кой го пита.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s