Паметникът на Ленин в Сиатъл

Ленин Сиатъл lenin-statue-1В центъра на американския град Сиатъл, Фримънт, се издига 5-метровата скулптура на Владимир Илич Ленин.

Скулптурът е изобразил Ленин като революционер, който решително крачи напред и е в обкръжението на огнени пламъци. Статуята се различава от широко разпространените изображения на Ленин, които го представят само като философ и просветител.

През 1988 г- паметникът се е издигал в чешкия град Попрад, но след антикомунистическия преврат в Чехословакия бил демонтиран.

Паметникът попада в САЩ чрез американеца Луис Карпентър, който бил преподавател по английски в Попрад, случайно открил статуята в купчина скрап, закупил я от чешките власти за 13 хиляди долара и я прехвърлил в САЩ, съхранявайки я по този начин от унищожаване. Авторът на скулптурата, българинът Емил Венков, му помогнал внимателно да се раздели творбата на три части, всяка с тегло по 7 тона, за да се пренесе безпрепятствено в САЩ.

Ленин Сиатъл 002През 1994 г. Карпентър загива при автомобилна катастрофа, а статуята му все още стои в задния двор на дома му.

Но година след смъртта на Карпентър мечтата му за издигане паметник на Ленин по улиците на Сиатъл се осъществила – градският съвет решил паметникът да се разположи в района Фримънт, където се и намира днес.

Кварталът е известен с това, че през 1994 г. направи опит да се отдели като независима “република”. Районът е обитаван от пъстра смесица от хора – студенти от местния университет, художници, поети и бохеми, които се гордеят със своето свободомислие и индивидуалност. Още при влизането си във Фримънт всеки минувач може да прочете лозунга на квартала – Freedom to Be Peculiar (Свободата да бъдеш различен).

На 9 май около паметника могат да се срещнат ветерани от Втората световна война, които по воля на съдбата живеят днес в Сиатъл. Около Рождество жителите на Сиатъл често носят на Ленин шапка и шалове…

Американците трябва да почитат Ленин постоянно, защото благодарение на него западният капитализъм беше принуден да “храни” работническата си класа така, че тя да не се заглажда много-много в социалното неравенство около себе си и да не вдига копито срещу частната собственост.

Петя Паликрушева

Ленин Сиатъл 13Ленин Сиатъл 28Ленин Сиатъл 293eЛенин Сиатъл p624

Един отговор на “Паметникът на Ленин в Сиатъл

  1. Ха-така, правилно. Пада им се на хамериканците. Пожелавам им един истински втори Ленин, да им направи в щатите същото, което първият Ленин направи в Русия. (Може и да е черен, не държа на боята.)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s