Кери подозира, че Русия му чете кореспонденцията

Джон Кери 91dДържавният секретар на САЩ Джон Кери е убеден, че руснаците и китайците, ”по всяка вероятност”, му четат електронната кореспонденция. В интервю за канал CBS той отбеляза, че винаги има това наум, когато пише писмата си.

Днес държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че неговата електронна кореспонденция, “по всяка вероятност”, се чете от китайското и руското правителства, а той пише писмата си, отчитайки този факт. Коментарът му позволява да предположим, че непрекъснатите атаки върху федералните компютри сериозно са нарушили репутацията на американската система за сигурност.

Считате ли, че Китай и/или Русия четат кореспонденцията Ви?

Джон Кери, държавен секретар на САЩ: Известно ни е, че, за съжаление, живеем в свят, в който редица държави – в това число Китай и Русия – постоянно извършват кибератаки, чиято цел са американските интереси и правителството на САЩ. Ние сериозно обсъждаме този проблем по време на преговорите си с Китай.

  • Твърде, че Вашата електронна кореспонденция да се чете?

Джон Кери: Това дори е много вероятно. И аз, разбира се, имам това наум, когато пиша електронните си писма.

  • Китай нееднократно извърши кибератаки над правителството на САЩ, което създава усещането, че САЩ не са способни да защитят самите себе си. Трябва ли сериозно да се тревожим по този повод?

Джон Кери: Както знаете, киберпространството е много сложен и бързоразвиващ се свят. Ежедневно сме заети с отблъскването на такива атаки. В голяма степен днес това прилича на Дивия Запад, така да се каже.

  • В киберпространството има истинска престрелка. През юли хакерите разбиха електронната поща на Обединения комитет на началник щабовете – най-високопоставените военни офицери на САЩ. 22 милиона федерални държавни служители изгубиха личната си информация, когато хакерите, по всяка вероятност китайци, разбиха мрежата за управление на кадри на федералното правителство. А руските хакери са заподозряни в кражбата на незасекретената кореспонденция на Белия дом.

В ефир на 11 август 2015 г.

Петя Паликрушева

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s