Джихадисти в Сирия обезглавиха директора на уникалния музей в Палмира

Палмир 8587_o

САЩ унищожават древна култура

Ислямистки метежници обезглавиха директора на музея в Палмира, Сирия.

На 18 август части от терористичната банда “ДААШ-ИД” са обезглавили директора на античния музей в Палмира, известния изследовател и археолог, 82-годишния Халед Асаад.

Той бил обезглавен на площада пред строя въоръжени джихадисти. По-късно озверелите наемници провесили тялото на сирийския учен на една от античните колони в Палмира.

Халед Асаад отдал 50 години от живота си за изучаването на древна Палмира. Той е световно известен с научните си трудове, посветени на уникалния Музей под открито небе, обявен от ЮНЕСКО за световно културно наследство.

Палмира 3d1_oДнес уникалният Музей може да повтори печалната съдба на либийските и иракски градове и музеи, унищожени от бандитите на Ал-Кайда и “ДААШ-ИД”.

НАТО използва терористите-наемници не само, за да унищожи културното наследство на арабските народи, но и за разграбване на ценности. Хиляди артефакти вече са продадени на частните колекции в САЩ, Европа и арабските монархии.

Сирийското ръководство се опитва да направи всичко възможно, за да съхрани културното наследство на държавата. Когато бойните действия се приближават към Палмира, сирийското командване издава заповед за извеждане на военните части от античния град, надявайки се, че западните покровители на терористите няма да позволят да се разруши световната архитектурна ценност. Но надеждите остават напразни! Т.нар. “цивилизован” Запад затваря очите си пред Палмира 36a1унищожаването на корените на арабската цивилизация, пред гибелта на учени и богослови, пазители на Историята и Културата. Всичко това е част от американския престъпен план за създаването на тотален хаос в арабския свят.

Е. Ларин, Тунис, 19 август 2015 г.

„Светът днес“ припомня, че Палмира, Тадмор, “градът на палмите” – е един от най-богатите градове от късната античност, разположен в един от оазисите в Сирийската пустиня, между Дамаск и Ефрат.

Като разпределителен пункт за керваните, пресичащи Сирийската пустиня, Палмира била наречена “невестата на пустинята”.

Най-знаменитата и могъща владетелка на Палмирското царство била Зенобия.

Понастоящем на мястото на древния град се намират сирийско селище и развалините от величествените сгради, сред които има уникални Палмира a_origобразци на древноримската архитектура, признати от ЮНЕСКО за световно културно наследство.

Около главната улица на древния град са разположени колонади и монументални арки. Сред най-значителните сгради са храмът на Бела (I век), агората (III век), театър, керван-сарай…

През май 2015 г., след завземането на Палмира от бойците на ИДИЛ, голяма част от останките са унищожени или продадени.

Според Библията и Йосиф Флавий, Палмира е основана от цар Соломон, като предна линия срещу нападенията на арамейските орди над владенията му, простиращи се до бреговете на Ефрат.

Навуходоносор II, по време на нашествието над Йерусалим, унищожава Палмира, но скоро, благодарение на изгодното си разположение между Средиземно море, от една страна, и долината на Ефрат, от друга, градът отново е Палмира -Vista_panorámica_de_Palmiraпостроен и се превръща в пристанище за търговски кервани, пътуващи от Запад на Изток и обратно.

Труднодостъпните развалини на Палмира са открити през 1678 година. През 1751-1753 г. те са изследвани и описани за първи път от Робърт Ууд и Джеймс Докинс. Археологическите разкопки започват в края на XIX век и продължават и до днес. През 2008 година археолозите обявяват, че е открита огромна църква с размери 47 на 27 метра.

Палмира Temple_of_Bel_Ruins_of_inner_Temple_from_the_WestРазвалините на древния град се простират върху 3 км, около подножието на няколко хълма, състоят се от останки на сгради и съоръжения от различни епохи.

В източния край на развалините се намира храмът на слънцето – величествен със своите над 55 метра дължина, 29 м ширина…

Срещу северозападния ъгъл на храма се намират входните врати, приличащи на триумфалната арка на Константин в Рим. От тях през целия град, 1135 метра, се простира път, обточен от четири редица колони, както и други, по-малки колони. Тези четири колонади са разделяли пътя надолу на три части: средна, по-широка, която служила за преминаване на екипажите и ездачите, две странични, по-тесни – за пешеходците. Височината на колоните е 17 метра. В древността колоните са били 1500, т.е. по 375 на всеки ред.

Всичко под останките е покрито с развалини от капители, скулптурни фризове и други архитектурни фрагменти. На запад от храма на Слънцето се виждат останки от други храмове, дворци, колонади, акведукти, а зад разрушената градска стена, съоръжение от времето на Юстиниан, в малка долина се намира некропол с многобройни погребални пещери. На върха на един от съседните хълмове се извисява огромна сграда от арабската епоха.

Палмира syria_palmyra1На 20 май 2015 година бойци от терористичната организация ИДИЛ вземат под контрол почти цялата територия на Палмира. Във връзка с това са и опасенията, че градът ще има участта на редица други архитектурни паметници на територията на Ирак, разрушени от джихадистите.

Палмира Roman_theatre_of_Palmyra_02Палмира palmyraya-mayin-mi-dosedi1Палмира PalmyraPanoramaПалмира PalmyraCloseup

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2 отговора на “Джихадисти в Сирия обезглавиха директора на уникалния музей в Палмира

  1. Да, съгласен съм с „Мима“. Тези не са „ислямисти“, те са фашисти с ислямско прикритие. Съвсем нормално – когато се наложи, юдео-англосаксонските изверги винаги прибягват до фашизма. В арсенала им той е едно от силните идеологически оръжия. Към него наскоро добавиха и агресивния „ислямизъм“, който, разбира се, е фашингтонски псевдорелигиозен мутант. И после кръстосаха двете. Защото тоталитаризъм от такъв сорт като в Ислямска държава няма даже в Иран. Следователно отпечатъците от копитата ясно показват… кой им е собственика. Явно във Фашингтон им трябва вече нещо „по-яко“. Направо, максимално яко. Да не се лъжем – зад черната маска на Ислямска държава се подават острите уши на Чичо Сам. А дали и той не е на свой ред само маска, и кого скрива тази маска – това са също интересни въпроси.

  2. „Ислямистите“ са новите кръстоносци! Те не са мюсюлмани, Аллах е последната им грижа. Кръстоносците са католици или протестанти, наети да превземат територии с ценни за момента ресурси и да крадат културни и исторически ценности , или да ги разрушават ако не могат да ги откраднат.
    Кой очаквате да се намеси? Тези, които би трябвало да спрат „ислямистите“ ( упс, кръстоносците) са същите, които ги пращат на мисиите им.
    За нас остава да погледаме картинките( снимките ) на всичко обрано и разрушено, защото след време и снимки няма да можем да гледаме!
    Вечная памят на досегашния свят!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s