Русия разбива Ислямска държава в Сирия

Русия удари ИД 55Русия започна мощен щурм в Сирия по ИД

Ударите се нанасят по военната техника, транспортните връзки, складовете за оръжие, боеприпаси и пр. на терористите, съобщи ТАСС.

Самолетите на Въздушно-космическите сили на Русия в сряда пристъпиха към мощни удари по позициите на забранената в Русия терористична групировка Ислямска държава на територията на Сирия, съобщи официалният представител на Министерството на отбраната на Русия генерал-майор Игор Конашенков.

“В съответствие с решението на върховния главнокоманднаш Въоръжените сили на Руската Федерация Владимир Путин самолетите на руските Въздушно-космически сили днес пристъпиха към провеждането на въздушна операция чрез удари по наземните цели на терористите от групировката ИДИЛ на територията на Сирийската Арабска Република”, – каза Конашенков.

“Министърът на отбраната на Руската Федерация генерал Сергей Шойгу информира колегите си, че в хода на военната операция в Сирия руските самолети ще нанасят удари по военната техника, транспортните средства, складовете за оръжие, боеприпаси и др., принадлежащи на терористите от ИДИЛ”, – добави представителят на Министерството на отбраната на Русия.

В сряда Съветът на Федерацията даде на президента на Русия Владимир Путин съгласието си за използване на руските войски извън граница. Както поясни шефът на администрацията на президента Сергей Иванов, става дума за провеждане на въздушна операция срещу Ислямска държава в Сирия по молба на сирийския президент Башар Асад. По-рано Владимир Путин заяви, че руските войски няма да участват в наземни операции.

Във вторник Владимир Путин по време на съвещание с членовете на правителството заяви, че ИД отдавна вече е обявила Русия за свой враг. Той отбеляза, че на страната на терористите се сражават хиляди мъже от различни страни, и

“ако те постигнат успех в Сирия, неминуемо ще се върнат в държавите си, а след това ще дойдат и в Русия”.

“Единственият верен път в борбата срещу тероризма – а в Сирия и на територията на съседните държави безчинстват именно банди международни терористи – е да се действа изпреварващо, унищожавайки бойците и терористите върху вече завзетите от тях територии, без да се чака те да дойдат в дома ни”, – каза Путин.

Русия е убедена,че борбата с терористите трябва да се води в съответствие с международното право, т.е. съгласно резолюция на ООН или по молба от официален представител, подчерта Путин. Русия смята за целесъобразно и възможно обединяването на усилията на всички държави в борбата срещу Ислямска държава.

Припомняме, че ИД е ислямска терористична организация, действаща на територията на Ирак и Сирия. Създадена е на 15 октомври 2006 година в резултат на сливането на 11 радикални сунитски формирования.

ИД е призната за терористична организация в САЩ, Канада, Великобритания, Австралия, Турция, Египет, ОАЕ, Индия, Индонезия, Русия.

Един отговор на “Русия разбива Ислямска държава в Сирия

  1. Те още не са започнали… Чакайте малко да се поразвихрят, па да видите как се изтребват хлебарки.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s