БУНТ В ЗАЩИТА ПАМЕТНИКА НА ГЕОРГИ ДИМИТРОВ КРАЙ ЯЗ. КОПРИНКА

Истинска война е на път да избухне в Казанлък, след като група гневни граждани възропта срещу плановете на властта да премахва паметника на Георги Димитров край яз.Копринка. От понеделник — 7 март, започва подписка, а плановете са окачествени като «вандализъм, не само защото е част от нашата история, но и защото български творци са вложили труда, енергията и ентусиазма си да съхранят народната памет“.

 

Поредната атака срещу паметник е част от общата русофобска и атлантическа политика на управляващата олигархия, която все повече освирепява поради надигането на сериозен ропот сред обществото. Формалният повод е искане на «Съюза на репресираните», но подобни бутафорни организации се ползват от управляващите, за да стартират инициативи, замислени от самите управляващи. Идеята е да изкарат, че «народът иска» и те просто реагират на това.

 

Всъщност народът иска точно обратното. В последните години оценките на социализма се завръщат в зоната на реализма, т.е. стават доста по-позитивни от тоталното оплюване и очерняне, което наложиха след 1989 г. Фактически социализмът се оказва доста прогресивен етап от историята ни, най-малкото сравнен с това, което го последва. Именно поради това пробуждане на народа, се пробужда и злобата на пещерните анти-комунисти, които искат вече да забранят дори да носиш «Че Гевара» на фланелка, та дори искат и да махат петолъчките от гробовете на комунистите. Твърде вероятно е обаче да постигнат точно обратното.

 

С излизането на истината, започва преоценка и на т.нар. «репресии на комунизма». Оказва, че че поне 99% от «репресираните» са били обикновени криминални престъпници, които са се възползвали от смяната на режима, за да се реабилитират. като се изкарат «жертви на комунизма». Те обаче биха били в затвора и при капитализма, и в САЩ, и навсякъде в западния свят. Извънредни амнистии се случват само при революции, когато в бърканицата се губи възприятие кое какво е. С времето обаче нещата се успокояват, и утайката си отива отново на мястото.

 

Дали народът ще победи властта за паметника на Георги Димитров, е донякъде въпрос до кога тази загубила напълно народното доверие, власт, ще оцелее…

——

Уточняваме, че искането е да се демонтира гранитният паметник на Георги Димитров, край язовир «Копринка» и той да бъде поставен в Музея на социалистическото изкуство, «където му е мястото».

Това каза Крум Владев — координатор на местната структура на Съюза на репресираните в Казанлък, пред БТА. Като мотиви за това искане на наследниците на убитите от Народния съд казанлъчани, той посочи съпричастността на Георги Димитров към издаването на присъдите им.

Крум Владев показа и оригинала на присъдата на своя баща Косьо Крумов Владев, осъден на разстрел през февруари 1945 година от Народния съд в Бургас.

Съюзът на репресираните в Казанлък ще изпрати писмо с искане до Общината, да бъде поставена паметна плоча на сградата на местното читалище «Искра», където през зимата на 1945 година е заседавал Народният съд в Казанлък, произнесъл присъдите на 22-ма казанлъчани, разстреляни на 2 март 1945 година.

Общо 94 жители на Розовата долина получават различни присъди по време на заседанията, 58 от тях са от Казанлък.

 

Редакцията проведе бегло проучване по въпроса за делата и заслугите на гореспоменатия инициатор за събарянето на паметника на Георги Димитров е бързо откри първоначални сведения относно «великите дела» на «репресирания» Косьо Крумов Владев. Оказа се, че той е

 

Костадин /Косьо/ Крумов Владев,полицейски началник, един от най-жестоките палачи в Бургаска област.  Награден от цар Борис III, но няма сведения дали царят е знаел в какво  точно се изразява заслугата на Косьо Владев към Короната. Със сигурност хиляди хора са пожелали смъртта му хиляди пъти преди Народния съд.

Ето и документите, потвърждаващи горенаписаното.

Редакцията ще продължи издирването на автентични документи около делата на «репресираните» и ще ви информира своевременно.

 

Всички репресирани да имат предвид, че нито ще забравим, нито ще простим!

8 отговора на “БУНТ В ЗАЩИТА ПАМЕТНИКА НА ГЕОРГИ ДИМИТРОВ КРАЙ ЯЗ. КОПРИНКА

 1. Ненормалните русофили ще съсипят тази страна! От както са взели властта от 1944 не спират да крадат, лъжат и продават паметта ни на тъпите руснаци. Комунистическата зараза се преквалифицира в „православно -славянска“ под надзора на Путлер. Това е истината. Жалко.

  • Жалък трол, закопай се, пръдни и умри!… Това, че такива грозни пропагандни червеи като теб са изпълзяли под тази статия говори, че наистина има заговор. И наистина има съпротива. И наистина някой плаща, за да манипулира мнението на хората. Но чрез такива вонливи нищожества като тебе едва ли ще успее. Може само да се компрометира… което пък може само да ме радва.

 2. Паметници на Димитров има не само в България, но и в много страни по света. Например във Виена. Дори в Берлин. И те не смятат изобщо да се лишат от тях, напротив – носят на градовете доста добри пари от посетители и туристи в тази връзка. Това е все още най-известният българин в света, независимо от това че в началото младите се запознават със Стоичков, впоследствие научават за Димитров. Така например той е извествен с 2 неща: Най-кратката и точна формулировка на това „що е фашизъм“ и с това че е единственият спечелил съдебен процес срещу фашистки съд в хитлерова Германия. Също така е широко известен и уважаван не само в Австрия и Германия но и в Холандия, от където е другият подсъдим във връзка с подпалването на Райхстага – Маринус Ван дер Любе, който е бил почти малолетен когато е жестоко пребит и обезглавен от същия този съд. По принцип искането на някакъв който се изживява като „репресиран“ от режима на Димитров в България не може да е повод за събаряне на паметник. Нека да припомни колко репресирани има от всеки един режим по всяко време на техните управления от векове назад в историята.По същата логика трябва да се преименува град Александрия в Египет, защото Александър Велики е убил ного хора във войните. Или например да се унищожи Акропола, защото е бил създаден от „репресивен“ владетел. Какво да кажем за Триумфалната Арка в Париж? Или Нелсоновата колона в Лондон? Или онези паметници с които е осъяна Италия, Испания, цяла Европа, целият свят. Паметниците на американските държавници изваяни в скалите – със сигурност има „репресирани“от тях по времето на техните управления.

  Държавна и световно известна личност не може да бъде подлагана постмортум на подобни дискусии, а събарянето на паметник е чист вандализъм и престъплениние. И не би трябвало да има никакви дебати потакъв въпрос, защото е срамно за България изобщо да възниква такава дискусия.

  Паметниците трябва да си останат по местата и ТОЧКА ПО ВЪПРОСА!!!

  Ако има настояващи – да се повдигне дело срещу тях за вандализъм или подбудителство към вандализъм.

  • Някои и до днес не могат да преглътнат великите му речи, които е произнесъл на фашисткия „съд“ против него в Лайпциг. А само заради тях би следвало да бъде увековечен в паметници по цяла Европа. Какво останало – в България…

   „…Народ, който 500 години е живял под чуждо иго, без да загуби своя език и националност, нашата работническа класа и селяните, които се бореха и се борят против българския фашизъм и за комунизма, такъв народ не е варварски и див. Диваци и варвари в България са само фашистите, но аз ви питам, господин председателю, в коя страна фашистите не са варвари и не са диваци?
   (само да погледнем към днешна Украйна, управлявана днес директно от Фашингтон…)
   … Много по-рано от онова време, когато германският император Карл V говореше, че по немски той беседва само с своите коне, а германските дворяни и образовани хора пишеха само по латински и се стесняваха от немската реч, в варварска България Кирил и Методи, създадоха и разпространиха древно-българската писменост.
   Българският народ с всички сили и с всичкото си упорство се бореше против чуждото иго. Затова аз протестирам против нападките върху българския народ. Аз нямам основание да се срамувам, че съм българин, аз се гордея, че съм син на българската работническа класа.“

 3. Това е паметник на един кръволок и предател! Изненадан съм, че още съществува такъв паметник! Незабавно да се разруши, а тези които са се подписали за запазването му да бъдат арестувани, съдени и въдворени в лагери! Имуществото им да се конфискува!

  • Кръволок и предател е този, който ти плаща да пишеш лъжи, клевети и пълни глупости. И нищо чудно, произходът на тези юдини парички да е от дедо ти Сорос или от Държавния департамент на САЩ, чрез фондацийки и НПО-нца като USAID, Хамерика за България и тям подобни (името им Легион)…

 4. Чета сега, че някакви хора, дето ядоха и от комунистическата трапеза, после се оядоха и от демократичните завоевания, тръгнали да се пишат репресирани. Виждала съм ги по техните митинги- на брой колкото махленска футболна агитка. Знам и как се възползваха като политици на управляващата партия да се нагълтат с общински и държавни имоти за жълти стотинки.Та те са решили да събарят паметника на Георги Димитров на язовир Копринка. Да внимават, че да не им излязат насреща всички ония хиляди бригадири, зидали камък по камък язовири и пътища. Талибаните събарят паметници – нашенските репресирани се държат като талибани. Оставете паметниците такива, каквито са създадени. Ако не Ви харесват – водете си децата и внуците и им казвайте кое не Ви харесва. Или си намерете друго място за живеене. Защото има хора, за които тези паметници са история и са част от живота. И те са повече от хората, които искат да рушат.

 5. ПАМЕТНИКЪТ НЕ Е НА СИНА НА НЯКАКЪВ СИ ФАШАГА, КОЙТО Е ДЕРИБЕЙСТВАЛ. ПАМЕТНИКЪТ Е МОЙ, ВАШ, НА ДЕЦАТА НИ!
  ВЕЛИЧЕСТВЕН И ИЗДЯЛАН ОТ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО СПОСОБНА РЪКА. ТОЙ Е ОЛИЦЕТВОРЕНИЕ НА ИСТИНСКОТО ИЗКУСТВО, ТОЙ Е БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ.
  СКОРО ЩЕ ИМА ПАК НАРОДЕН СЪД, ТАКА ЧЕ СИНЪТ НА ФАШАГАТА МНОГО ДА ВНИМАВА.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s