Още един препъни камък в отношенията между Армения, Русия и Запада?

Още един препъни камък в отношенията между Армения, Русия и Запада?

Арменско-руските отношения имат дълга история. Страните многократно са доказали своята лоялност помежду си, заставали са рамо до рамо в борбата срещу общите заплахи и заедно изградиха светло бъдеще.

Настоящият етап започна през 1991 г., когато върху остатъците от някогашното величие на СССР се формираха нови държави, чиято основна задача бе да оцелеят. И повечето от тях виждаха смисъла на това оцеляване в желанието да се поддържат и развиват на ново ниво старите връзки в рамките на общото за всички в постсъветското пространство.

Но не всички харесваха този план: западните страни виждаха това като възможност за разпространение на своето влияние върху новите територии.

Армения, която е стратегически важен партньор и дългогодишен съюзник на Русия в Кавказ, не направи изключение.

През март 2014 г. Ереван взе решение да удължи живота на втория енергиен блок до 2026 г.

Правителството на Руската федерация отпусна заем за тази цел на Армения при преференциални условия в размер на 270 милиона щатски долара и безвъзмездна помощ в размер на 30 милиона щатски долара.

При проектирането на реконструкцията на арменската АЕЦ бяха взети предвид и новите повишени изисквания за безопасност за централи от този тип, въведени в международните разпоредби след бедствието в японската атомна електроцентрала „Фукушима-1“ през 2011 г.

През лятото на 2019 г. в АЕЦ „Мецамор“ бяха извършени редица проверки с участието на международни организации.

Арменската АЕЦ получи висока оценка от WANO, експерти на МААЕ стигнаха до подобно мнение, те отбелязаха високото ниво на ядрена безопасност в съоръжението.

Но Армения е под постоянен натиск както от съседните държави, така и от европейските, те настояват за възможно най-бързото завършване на експлоатацията на атомната централа и периодично инициират пропагандни демарши.

Пример за такива действия е Турция, чиито национални интереси са насочени към намаляване на удължаването на живота на съоръжението.

Анкара разглежда съседните закавказки държави като потенциален пазар за своята електроенергия. Освен това турската страна амбициозно очаква да извърши енергийна експанзия в региона след успешното изграждане и пускане в експлоатация на АЕЦ „Аккую“.

Турция включи Азербайджан и Грузия в лобирането на позицията й по ядрената енергетика на Армения.

Като част от „Източното партньорство“ Брюксел от своя страна настоява за пълното затваряне на атомната електроцентрала в Мецамор.

Основната причина било техническото остаряване на станцията, която в момента се модернизира от руски специалисти.

Русия и Иран виждат тази ситуация по различен начин.

Ръководството на Росатом е уверено, че след модернизацията на реактора (какъвто е случаят в АЕЦ Кола), станцията може безопасно да работи и след 2026 г.

Още през 2018 г. Никол Пашинян обсъди възможността за изграждане на нова атомна електроцентрала в преговори с Русия, но ситуацията остана несигурна.

Със сигурност въпросът за изграждането на нова атомна централа ще бъде повдиган многократно в международния дневен ред през следващите няколко години.

Ситуацията, в която Ереван няма нова атомна електроцентрала, а старата вече не може да се експлоатира, пряко застрашава националната сигурност на страната и това е добре известно на ръководството на Армения.

Русия е дългогодишен надежден партньор и стратегически съюзник на Армения.

Но Западът привлича Армения с нови перспективи за сътрудничество във всички сфери в случай на завършване на строителството на нова атомна електроцентрала от европейски тип.

Предвид прозападните възгледи на премиера Пашинян и неговия екип, изборът ще бъде много труден и това предизвикателство ще бъде основното изпитание в руско-арменските отношения.

В настоящата ситуация всяко искане за затваряне на арменската АЕЦ трябва да се разглежда, на първо място, като геополитическо решение, целящо да подкопае националната сигурност на Армения и да намали авторитета на Руската федерация в Кавказ, а натрапаването на скъпите западни проекта за централи на Армения – като политически шантаж.

Източник: https://blogs.mediapart.fr/matberg-kate/blog/100920/npp-metsamor-stumbling-block-relations-between-armenia-russia-and-west

Петя Паликрушева, превод и редакция

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s