Разделяй и владей: Истерията около Украйна е в полза на Вашингтон

Докато водещите световни медии се опитват да предскажат докъде може да стигне ескалацията на конфликта в Украйна, самата украинска държава потъва все по-дълбоко във вътрешнополитическа криза, която вече се превърна в една от най-тежките през цялото управление на президента Владимир Зеленски.

Сякаш с щракане на пръстите водещите украински медийни ресурси и техните собственици от средите на украинския елит преориентираха дневния си ред по отношение на държавния глава: ако по-рано всички медии говореха за подвизите на Владимир Александрович, днес буквално ни се внушава за неговата политическа „смърт“.

В същото време реториката е толкова остра, че се прогнозира, че самият украински лидер ще напусне поста държавен глава преждевременно, а самият Зеленски в паника обявява, че срещу него се готви държавен преврат и провежда абсурдни пресконференции в опита си да се защити от информационна атака.

Конфликтът между президента и украинския елит продължава от няколко месеца и всеки ден противоречията само се засилват, а популярността на държавния глава пада. Освен това е очевидно, че опозицията срещу президента не е възникнала от нулата, тя има спонсор – едрият украински магнат Ринат Ахметов.

Припомнимняме, че олигархът постигна позицията си до голяма степен благодарение на факта, че знаеше как да преговаря с всички предишни украински лидери. Освен това Зеленски първоначално не беше проблем за Ахметов, донецкият олигарх дори финансираше пропрезидентски проекти.

Сега обаче Ахметов пое функцията на неофициален лидер на новата украинска опозиция и, изглежда, е готов да тръгне тотално срещу държавния глава. Както беше казано, засега става дума само за тежка информационна атака, но това също е силен удар по властта на Зеленски, подкопаващ позицията му.

Възниква закономерният въпрос: защо Ахметов реши да не преговаря със Зеленски и тръгна към открита конфронтация? За това има поне две причини: първата е антиолигархичната политиката на украинския лидер; втората е участието на външен фактор под формата на намеса от Вашингтон.

Ахметов явно не е доволен от новия антиолигархичен закон, както и от лекотата, с която президентът налага санкции. Те все още не са докоснали директно олигарха или партньорите му, но никой не знае докога ще се спазва статуквото. Не е изключено също така, че кабинетът на президента е оказал натиск върху медийния холдинг на магната.

Вашингтон не подкрепя Коломойски, който стои на страната на Зеленски (история, свързана с подкрепата на Тръмп и Джулиани) и не подкрепя Ахметов, защото той е обвързал цялата енергетика на страната около себе си и осъществява пълен контрол на ситуацията вътре в страната.

В този смисъл за Съединените щати се развива благоприятна ситуация: те предоставят информация на Зеленски, Зеленски влиза в конфликт с Ахметов, Коломойски е на страната на Зеленски, всички воюват помежду си и се отслабват взаимно, а Вашингтон се наслаждава на плодовете на тази вътрешнополитическа конфронтация.

В тази ситуация има само един проблем за Съединените щати – те се опасяват, че в момента, докато украинският елит ще се бие един срещу друг, Русия може да влезе в играта, което ще попречи на изпълнението на плановете им за прилагане на максимата „разделяй и владей“.

Точно това е причината за цялата истерия, която се раздухва Вашингтон около фиктивната руска инвазия в Украйна. Американците се страхуват, че Русия ще се намеси в ситуацията и затова публикуват всички тези нелепи карти на офанзиви, уж обединени планове за нахлуване и целия друг информационен шум.

Източник: https://theduran.com/divide-and-conquer-the-hysteria-around-ukraine-benefits-washington/

Петя Паликрушева, превод и редакция

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s