Крим да се превърне от автономия в държава

188_4d92d4b1ed121Севастопол може да получи особен статус в Автономна република Крим след разширяване на пълномощията. Това заяви спикерът на Върховния съвет на Крим Владимир Константинов. В момента Севастопол е град с държавно значение за Украйна.

Константинов подчерта, че решението на този казус ще трябва да бъде взето от самите севастополци.

„Това ще бъде тяхно решение. Как ще бъде то възприето от Крим, само мога да предполагам: жителите на Севастопол са наши приятели“, – цитира Константинов РИА Новости.

Константинов заяви също, че по време на референдума на 30 март ще бъде поставен въпроса за смяна на статуса на Крим.

„Ще поставим въпроса за промяна на автономния статус на Крим в държавен. И на това основание планираме да построим отношенията си с централната власт на базата на договор“, – заяви Председателят на Върховния съвет на Крим Владимир Константинов на прес-конференция в Симферопол, предаде Интерфакс.

Според Константинов, работната група, представляваща властта в Крим, се намира в Москва, където води преговори за различните аспекти на руската помощ за полуострова.

„По отношение на помощта се обърнахме към Русия, за да ни гарантира тя закона и реда, за да ни окаже финансова помощ в този труден период. Имаме съгласието. В момента работната група се намира в Москва и решава вече техническите въпроси по проблема“, – цитира думите му Интерфакс.

Спикерът посъветва Киев да не се опитва да използва сила, за да получи контрол над Крим или в който и да е друг регион, който му се съпротивлява. Той отбеляза, че подобна стъпка ще завърши със следното: новата власт ще се лиши от региона в рамките на Украйна.

Върховният съвет на Крим добре разбира тревогата на кримско-татарското население на полуострова и е готов да предложи на представителите му широки пълномощия, заяви Владимир Константинов.

„Готови сме да предложим на кримските татари такива пълномощия, каквито те никога не са имали“, – цитира думите му ИТАР-ТАСС.

„Никаква заплаха в момента не съществува за властта в Крим, нито за жителите на автономията. Упълномощен съм да заявя това. В момента вземаме решения, които напълно легализират цялата власт в републиката“, – заяви Констинтинов.

Според думите на председателя на Върховния съвет, във всички силови структури на Крим са назначени ръководители.

„Те са получили задачите си от министър-председателя по отношение стабилизацията на ситуацията. Те трябва да успокоят гражданите, да убедят всички хора, че власт в Крим има, че тя е авторитетна“, – подчерта той.

Депутатското болшинство в парламента на Крим ще бъде сформирано в неделя, съобщи Владимир Константинов.

„На междупартийното съвещание днес ние получихме съгласие и пристъпихме към формирането на междупартийно болшинство с името „Ние – кримчани“. Понастоящем работата върви добре, до края на деня ще бъде завършена“, – заяви спикерът.

Според думите му, в депутатското болшинство влизат повече от две трети от кримските парламентаристи.

Константинов заяви, че решението на Съвета на Федерацията да разшири използването на руските войски в Крим – е реакция срещу „нацистките банди“.
„Ситуацията в юго-източна Украйна е много напрегната. Хората се опитват да се защитят. Знаем на какво е способна нацистката банда. Много ми е мъчно, че уважавани политици в Киев решиха да решават въпросите си с помощта на тази страшна сила. Съветът на Федерацията не може да остане безучастен за съдбата на своите съотечественици в Украйна, затова и беше прието решението“, – каза Константинов на прес-конференцията.

Той посъветва украинските власти „да не се занимават с война против собствения си народ“.

2 отговора на “Крим да се превърне от автономия в държава

  1. Демократично и справедливо….времето на държавните преврати отмина, но само тъпите западналяци действат по комунистически и фашистки методи !

    • Братко, с огромно съжаление ще добавя една народна мъдрост: „докато има говеда, ще има и касапи“. Това е единствената причина „Вашингтон и с-ие“ да продължават да действат по този начин, и номерата им (все още) да минават.
      Но не са всички овце и говеда, слава Богу. Разумните хора по света все по-ясно виждат Русия такава, каквато е – една реално демократична страна. Не може да не изпъкне на фашисткия фон на гРобалистите. Неизбежно е, даже и да не го иска специално.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s