Химическо етническо прочистване в Украйна?

1mzl.bypnzfbhСпоред експерти, Киев е готов да унищожи десетки хиляди жители в Донбас с отровен газ

Киев вероятно ще прибегне до унищожаване на мирни жители на Донбас, обвинявайки за това Русия и опълченците, нанасяйки ракетен удар по хранилищата на хлор около Донецк и Луганск или по завода за амоняк в Горловка. Това заяви министърът на отбраната на ДНР Игор Стрелков по време на пресконференция.

„Според данни, които получихме и бяха потвърдени, в продължение на три нощи на територията на Краматорската аерогара са доставени три ракети „Точка У“ готови за изстрелване. Целта са складовете в Донецк и Луганск, в които има 160 тона хлор и други отровни вещества. Друга цел е хранилището на амоняк в завода Стирол в Горловка…В зависимост от ветровете, под  поразяващото въздействие на хлора ще се окажат териториите от Донецк до Волновахи. Всичко живо ще бъде умъртвено. Жертвите могат да бъдат десетки хиляди“, – каза Стрелков.

По същото време по една от украинските телевизии се появи изявлението на журналиста от изданието „Украинская неделя“ Богдан Буткевич. „Донбас – това не е просто депресивен район. Там има дивашки брой ненужни хора…Абсолютно осъзнавам какво говоря. В Донецка област има около четири милиона жители. И не по-малко от половин милион излишни…По отношение на Донбас: не знам рецептата за по-бързата реализация на горното. Но най-главното, което трябва да се направи, е следното: има хора, които трябва просто да бъдат убити“, – сподели с цялата държава съображенията си Буткевич.

Реализацията на сценария по отравянето с отровен газ на хиляди и хиляди хора ще позволи на Киев да реши едновременно няколко задачи. Това е и своеобразно изчистване на Донбас от множество „ненужни хора“, както и окончателното признаване от световната общност на ДНР като терористична организация, а и пълната международна изолация на Русия и превръщането й в „държава-изгнаник“. Светът реагира болезнено при употребата на химически вещества върху хора. Само припомняме, че нещицата с бял прашец, показани в близкото минало от тогавашния държавен секретар на САЩ Колин Пауъл в Конгреса, бяха достатъчни, за да се даде старт на военната операция срещу Ирак. Химическата атака на ислямистките бойци в предградието на Дамаск през 2013 г. едва не стана причина за военното нахлуване на НАТО в Сирия. Тогава Вашингтон веднага обвини за всичко Башар Асад.

Но: в деня, в който Стрелков направи изявлението си в редица украински сайтове се появи информация, че граничарите на Украйна са били подложени на газова атака от руска страна. Внушението е, че от Русия може да се очаква всичко. Това трябваше да се внуши на населението.  „В понеделник информационната кампания на хунтата започна. По време на кръглата маса в РИА Сергей Толстов (украински политолог, бел.ред.) идведнъж няколко пъти  подред без причина заяви, че по негови данни опълчението е заминирало завод „Стирол“ и има немерение да го взриви. Тогава помислих, че хунтата нещо подготвя, но ми беше неизвестно как ще взривят завода, защото територията е контролирана от опълченците. Сега пъзелът се подреди“, – изкометира в блога си изявлението на Стрелков президентът на украинския Център за системен анализ и прогностика Ростислав Ищенко.

Повече от ясно е, че замислената провокация ще се превърне в една от най-жестоките в човешката история. Да се ударят хранилищата с отровни вещества – за това не се сетиха дори от САЩ, когато бомбардираха Югославия и Ирак. Преди няколко дена CNN показа репортаж за употребата от страна на украинската армия на балистични ракети, макар представителят на Държавния департамент Мари Харф да заяви, че САЩ и до днес не могат да потвърдят информацията за гибелта на мирни жители в Украйна. Наистина, американците се смятат за демократи по природа, а значителна част от настоящата власт в Киев открито нарича себе си последователи на нацистките наказателни отряди от времената на Втората световна война и преки идейни потомци на Бандера и Шухевич.

Според руския политолог Анатолий Насмеян, жестокостта на Киев може да бъде ограничена само чрез решителните действия на Москва. „Военното престъпление ще се извърши само веднъж, а след това Киев внимателно ще наблюдава реакциите. Световната общност няма да бъде обезпокоена – тя може да преглътне всичко. Става дума за реакцията на Москва. Ако няма реакция – ще започне масова употреба на по-рано неизползвани средства за поразяване. Както всички виждаме, с „Град“ днес Киев бомбардира площади, без да му пука къде попадат ракетите – в жилищни домове, по граждански обекти или по позициите на опълчението. Военните престъпления се превърнаха в норма. По отношение на ракетите „Точка У“ ситуацията е същата. Ако използването на ракети „Точка У“ не предизвика реакцията на Москва, ще започне ракетна война“, – написа в блога си Анатолий Несмеян.

Ако се нанесат удари по хранилищата на хлор или амоняк, това ще бъде пример за античовешка акция, – казва докторът на химическите науки, експертът от ООН по проблемите на химическата безопасност Валерий Петросян. – Хлорът и амонякът са много токсични за хората. Те са използвани по времето на Първата световна война и първите газови атаки са на немците. Тогава, при първата такава атака на река Шпрее загиват хиляди руски войници. Трябва да сме благодарни на руския професор Николай Дмитриевич Зелинский, който буквално за броени дни разработва противогаза с активен въглен, който неутрализира хлора и другите отровни вещества. Благодарение на откритието му са спасени хиляди войници и офицери от руската армия.

От сто години човечеството познава химическите атаки. Да се планират такива операции – това е изключително антихуманно деяние. Цял свят се раздира по шевовете си, когато се говори за заплаа от използване на химическо оръжие. Надяваме се, че тези, които планират подобни операции, ще имат на разположение поне малко съвест.

По подобие на хлора действа и амонякът. Това е много токсичен газ, постоянно се води мониторинг за неговото присъствие във въздуха. Наличието на този газ в атмосферата довежда до сериозни заболявания сред хората. А бомбардирането на хранилищата с амоняк е непростимо античовешко деяние.

И двете вещества се разпространяват мълниеносно над земната повърхност. Няма значение от кое място изтичат – от бомба или от хранилище. Зоната на поразяване на земната повърхност е много голяма. Това, за което говори Стерлков, е напълно вярно – може да бъде ликвидирано всичко живо на гореспоменатата територия. Това е голямо количество отровни вещества, могат да пострадат стотици хиляди хора.

Най-вече ще пострадат децата, макар и възрастните да са заплашени от задушаване. Военните, които имат противогази, няма да пострадат. А и вече не сме 1914 г. С една дума, става въпрос за чудовищна атака над мирни жители. В нито една нормална глава не може да се роди мисълта, че това може да бъде извършено срещу напълно беззащитни граждани.

Характерът на бойните действия показва, че това не е операция по въвеждане на някакъв ред или установяване на власт. Това е прочистване на Донбас от населението му. Знаем за употребата на фосфорни бомби, за разстрела на военнопленници и мирни жители. Киевската власт говори за строежа на филтрационни лагери и изселването на всички неблагонадеждни хора там, които, според данните от референдума, са примерно три четвърти от всички жители на Донецка и Луганска области.

Подобни планове са напълно реалистични и съответстващи на настоящата политика на Киев, сподели вице-президентът на Академията по геополитически проблеми Константин Соколов.

Пряка аналогия с химическата атака в Дамаск няма. В Сирия наистина имаше химическо оръжие, което се пазеше за оръжие-спирачка за Израел. Но никой нямаше намерение да използва химическо оръжие на собствената си територия. Същото това оръжие-спирачка трябваше да бъде унищожено. Чрез диверсия показаха на Башар Асад, че неговите хранилища могат да бъдат поразени, че това ще доведе до унищожаването на самите сирийци. Така Асад бе принуден да се откаже от химическото оръжие, което притежаваше.

В Украйна е под заплаха самото мирно население. Да, в бъдеще може да се очаква агресия на Запада в Украйна. Но главаната задача сега е изчистването на Донбас от хората му. Някои експерти казват, че Западът има план за намаляване на населението на Украйна до 8 милиона човека.

Украинските силоваци вече удариха един граждански „Боинг“, те са готови на всичко, – споделя водещият експерт от Центъра на военно-политически изследвания в МГИМО Михаил Александров. – Вече има такива намеци, че могат да се взривят атомните електростанции, обвинявайки за това Русия и опълченците. Но това ще бъде втори Чернобил! Още не е ясно кое е по-лошо: разпространяването на хлора или радиоактивното заразяване на местността. Ако в Донбас имаше АЕЦ, наверно щяха да нанесат удар по централата.

Ненапразно дори американците се разтревожиха за вероятното използване от украинките военни на балистичните ракети „Скад“. Ако си представим, че такава ракета падне на руска територия, то руснаците биха били принудени да влязат в Украйна с войска. Американците веднага се притесниха и казаха на Киев: „Хайде вече да прекратим провокациите“. Макар Киев да има доста налудничава логика: пали живи хора в Одеса, а после обвинява за всичко това самите загинали.

Напълно допускам, че е имало действителен план за използване на ракетите „Точка У“. Надявам се, че превантивното изявление на Стрелков ще спре реализацията му.

Пределът на жестокостта на Киев зависи от Москва…

Експерти твърдят, че тъкмо влизането на руските войски в Украйна никак не е желано от американците. Затова Щатите размаха пръст пред носа на Киев, когато той реши да използва ракетите „Скад“. Разбира се, на САЩ не им пука за броя на жертвите от страна на двете държави.
Както вече всички разбират, светът става свидетел на война между Русия и Запада – дали светът ще остане еднополярен или ще се превърне в многополярен. Ако Америка изгуби в Украйна, то това ще рефлектира най-вече въру нея самата.

Припомняме, че тактическите ракети „Точка У“ са предназначени за поразяване на наземни цели. Максималната далечина на стрелбата – 120 км., точност на поразяването – 50 м. Според доклада, подготвен от британския Международен институт за стратегически изследвания, през 2013 г. Украйна е имала 212 ракети „земя-земя“, в това число 90 ракети „Точка“ и 72 ракети „Скад“.

Реклама

Един отговор на “Химическо етническо прочистване в Украйна?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s