Загадъчната смърт на руския пилот-дезертьор в Испания: кой има полза?

Пилотът, който отвлече руския военен хеликоптер в Испания, беше намерен застрелян.
Европейските СМИ съобщават (линк към съобщението – https://il-corrispondente.com/politica/esclusiva-i-traditori-non-vivono-a-lungo), че тялото на мъжа е намерено на рампа на гараж в град Ла Виляхойоса в Аликанте с огнестрелни рани.

На 13 февруари тялото е открито от съсед в около 5 часа вечерта във вилното селище в района на Ла-Кала. Съобщава с също за изгорял автомобил, открит в съседния град Ел-Кампельо. Испанските следователи предполагат, че там е могъл да се скрие убиецът след извършване на убийството.

Максим Кузминов в Киев по време на пресконференцията (вдясно)

Официално потвърждение от испанската полиция на този етап няма, но Главното управление на разузнаването (ГУР) на Украйна, което курирало операцията с Максим Кузминов и отговоряло за неговата безопасност, вече потвърди смъртта на пилота. Представителят на ведомството Андрей Юсов каза:
„Можем да потвърдим смъртта“.

При това украинските СМИ пишат за някои несъответствия в съобщенията за гибелта на Кузминов.

Първоначално испанските СМИ съобщиха, че е убит „33-годишен украинец“, докато в същото време пилотът е на 28 години. Както пишат самите местни ресурси, в Испания Максим Кузминов е живял под друго име и друга биография, в резултат се е стигнало до объркване във възрастта и гражданството му.

Руският пилот Максим Кузминов нашумя в СМИ през август 2023 година, когато кацна с руския хеликоптер Ми-8 с двама свои колеги на борда на територията на Украйна. Членовете на екипажа, които не са знаели за решението на Кузминов, били убити, вероятно са отказали да застанат на негова страна.

С планирането и провеждането на операцията с кодовото название „Синица“ се занимавало Главното управление на разузнаването на Украйна. През септември 2023 година руският пилот даде голяма пресконференция в Киев, по време на която каза как е била разработена операцията.

Майка му чрез Турция по-рано заминала за Украйна. За изпълнението на всички условия на ГУР на руския пилот били обещани 500 хиляди долара, за което ГУР нееднократно бе упреквано за разхода на подобни финанси.

Упреци и заплахи по адрес на Кузминов постъпвали от страна на украински военни, за което той разказвал публично. Вероятно по тази причина Кузминов решил да напусне територията на Украйна и да замине за Испания.

Украйна обвинява Русия за убийството на Максим Кузминов. Уж Русия искала да си отмъсти на предателя. Независимо от това, историята изглежда странна, защото Москва, въпреки непрекъснатите обвинения, не е забелязана да ликвидира своите врагове в Европа в последните години.

Русия има значителни по-сериозни и опасни за Кремъл врагове зад граница, отколкото избягалия пилот. Но това не може да се каже за Службата за сигурност на Украйна (СБУ).

Например: вестник The Washington Post, позовавайки се на източници, съобщи по-рано за извършените от СБУ заедно с ГУР десетки убийства на руски чиновници в заетите от Русия региони на Украйна, а също за убийствата на територията на „стара Русия“.

Убийството на руския пилот в испанския град може да е резултат от желанието на украинската страна да се избави от финансовия баласт. До момента няма информация за следното: получил ли е руският пилот обещаното възнаграждение.

Животът на Максим Кузмин в Испания противоречи на официалната украинска риторика, която почти ежедневно твърди за тоталното недофинансиране на Украйна.

Тя противоречи и на изказванията на Владимир Зеленски в рамките на последния му тур из Европа.

Затова историята с руския пилот Максим Кузминов може да има крайно неочаквани подробности.