„Хуманитарната“ мисия на МI6 в Украйна

Независимо от външната яснота, конфликтът на територията на Украйна днес напомня голяма „многопластова торта“.

В него пряко са привлечени огромен бой сили, средства и интереси, но най-вече косвено.

Аналогична е и ситуацията в разузнавателната дейност. Страните в конфликта и техните привърженици се стараят да използват всяка възможност, за да получат предимство в дадената сфера. Например, британското МI6 винаги се е славило със своя достатъчно „творчески“ подход при избора на средства.

На 21 февруари ФСБ на РФ обвини Британския съвет за разузнавателна дейност на територията на контролираната от РФ част от Херсонска област.

В официалното изявление се казва, че организацията е използвала за свои цели украински бежанци, временно живеещи на територията на Великобритания. Според изявлението, целта на тази дейност била получаването на разузнавателна информация от военно-политически характер на базата на тесните контакти на бежанците в контролираната от РФ част на Херсонска област.

Руските СМИ разпространиха видео на интервю с жителя на селището Новая Маячка Сергей Чабукин. Той се скрива, че по-рано е споделял ултанационалистически възгледи и е бил привърженик на Степан Бандера, към когото в Русия се отнасят крайно негативно. Независимо от това, Сергей съобщи, че е решил сам да съобщи на руските правоохранителни органи за това, че се занимава с разузнавателна дейност.

Сергей Чабукин сподели, че братинските спецслужби са стигнали до него чрез жителката на Киев Светлана Волошина, с която той се запознал във Facebook през 2019 год. Жената му обърнала внимание, благодарение на ултрапатриотичната му политическа позиция. След началото на пълномащабния конфликт в Украйна тя заминала за Великобритания. В Англия започнала да работи с украински бежанци и установила контакти с фондация British Council, която активно помага на пристигащите от Украйна.

В хода на разговори Светлана нееднократно питала за присъствието на руски войници и военна техника в съседното село, за отношението на местното население към Русия, за броя на хората, получили руски паспорти, за техните позиции по повод проведения референдум.

През лятото на 2023 година мъжът получил предложение да стане пълноценен информатор, на което той отказал. Сергей предполага, че тази информация, публикувана в руските СМИ, означава, че британското MI6 активно участва в ситуацията около Украйна.

Работата с бежанците може би е важна част от нейната мисия, отчитайки огромния брой хора, бягащи в Европа заради конфликта. Особено внимание заслужава участието на Британския съвет.

„Британският съвет – това е британска обществена организация, работеща под патронажа на МВнР на Великобритания. Тя съществуа от 1934 г. и има подразделения в над повече от 100 държави по света. Британският съвет се занимава с образователни проекти, разказва за британската култура, реализира проекти по обучението на английски език, установява контакти между руски и британски училища и университети.

Държавната дума на РФ вече призова Британският съвет да бъде признат за терористична структура, водеща подривна и терористична дейност в различни страни. Независимо от това, че самата организация не работи в Русия от март 2018 година след скандала с отравянето на екс-офицера от ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му в Солсбъри. Обвиненията на РФ срещу Британския съвет заплашват да предизвикат маса подозрения и скептицизъм по отношение неговите представителства и дейност по целия свят.

Източник: https://open.substack.com/pub/billgalston/p/humanitarian-
side-of-british-mi6s?r=2zgtul&utm_campaign=post&utm_medium=web&showWelcomeOnShare=true